Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Priatelia mi darovali vlastnoručne nazbierané a sušené krásne voňavé dubáky a iné pravé
hríby i domácu údenú slaninu a nápad bol na svete :-) Spravila som prekladané zemiaky,
pekáčik som vyložila plátkami v šupe uvarených zemiakov, na ne som dala zmes
opečených dubákov na cibuli s údenou slaninkou,druhú vrstvu zemiakov, ktoré som po
upečení poliala zmesou vajec s kyslou smotanou a zapiekla. Nič viac som nedávala a
úžasne chutné jedlo zaplnilo nádhernou vôňou kuchyňu i žalúdok, za čo im dakujem
4 porcie |
60 minút príprava |
30 + 15 minút minút na 180 horný a dolný oh °C |
Postup- Cibuľu som pokrájala na tenké mesiačiky,...
- ...domácu údenú slaninku na plátky a potom na prúžky.
- Dubáky som namočila do teplej vody na 30 minút, scedila som ich a vodu z namočenia zachytila do misy.
Pridala som aj hríb smrekový a niekoľko suchohríbov.
- Mala som výpek z krkovičky po cigánskej pečienke a do rozpáleného výpeku som dala orestovať mesiačiky cibule asi 3 - 4 minúty,...
- ...pridala som prúžky domácej údenej slaniny, ktorú som orestovala tiež asi 3 - 4 minúty a...
- ...napokon scedené dubáky, opekala som z prudka asi 3 - 4 minúty,..
- ...podliala som ich vodou , v ktorej boli dubáky namočené, dusila som ich, kým neboli mäkké - asi 10 minút.
- Očistila som v šupke uvarené zemiaky a pokrájala som ich na plátky o hrúbke asi 3 - 4 mm.
- Dubáky som vydusila až na tuk, krátko ešte opiekla asi 1 minútu pekne do hneda a nechala som hotovú zmes úplne vychladnúť.
Zmes som nesolila, výpek z krkovičky bol slaný dosť, ani som ich nekorenila zatiaľ. Opečenie dubákov na výpeku z krkovičky im dáva úplne iný a lepší šmak, než opečenie na inom tuku, necháva vyniknúť chuti dubákov.
Môžete použiť aj výpek z iného mäsa, ak nemáte k dispozícii práve výpek, kľudne použite bravčovú masť.
- Pekáčik som jemne vymazala rozpustenou domácou bravčovou masťou pomocou mašľovačky.
- Plátkami zemiakov som vyložila spodok i boky pekáčika dookola,
- ...zemiaky som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
- Na zemiaky som rovnomerne rozprestrela I. vstvu - vychladnutú dubákovú zmes, ktorú som ešte okorenila čerstvo mletým čiernym korením. Do tejto zmesi už naozaj netreba nič iné pridávať, lebo domáca údená slaninka ju krásne prevonia i ochutí.
- Dubáky som prekryla druhou vrstvou plátkov zemiakov, ktoré som osolila a okorenila.
- Pripravila som si zálievku, do pohára som rozklepla vajcia, ktoré som osolila,...
- ...pridala som kyslú pochúťkovú smotanu a...
- ...všetko som spolu rozšľahala dôkladne pomocou vidličky.
- Zemiaky som na povrchu jemne poliala rozpustenou bravčovou masťou,...
- ..vložila som ich piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii dolný a horný ohrev s ventilátorom, piekla som ich 30 minút, kým povrch nedostali zemiaky peknú zlatohnedú farbu a boli do chrumkava.
- Zaliala som zemiaky teraz smotanovo-vajíčkovou zalievkou a ...
- ...zapekala som ešte 15 minút, kým nechytili peknú zlato-hnedú kôrku.
- Podávala som ich horúce s domácimi nakladanými sladko-kyslými uhorkami, vhodná je i domáca čalamáda alebo domáca sudová kapusta.
Ide o sýte mimoriadne chutné a nádherne voňavé jedlo, akýsi jednoduchý , ale vynikajúci "eintopf", ktorý zahreje a výborne zasýti.
Recept vkladám ako podakovanie mojim priateľom za úžasné dubákky a iné pravé hríby i perfektnú domácu údenú slaninku, ktorými ma obdarovali.
Odporúčam vyskúšať a prajem Dobrú chuť! :-)
|