Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Priatelia mi darovali vlastnoručne nazbierané a sušené krásne voňavé dubáky a iné pravé hríby i domácu údenú slaninu a nápad bol na svete :-) Spravila som prekladané zemiaky, pekáčik som vyložila plátkami v šupe uvarených zemiakov, na ne som dala zmes opečených dubákov na cibuli s údenou slaninkou,druhú vrstvu zemiakov, ktoré som po upečení poliala zmesou vajec s kyslou smotanou a zapiekla. Nič viac som nedávala a úžasne chutné jedlo zaplnilo nádhernou vôňou kuchyňu i žalúdok, za čo im dakujem

4
porcie
60 minút
príprava
30 + 15 minút minút
na 180 horný a dolný oh °C

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu som pokrájala na tenké mesiačiky,...
  2. ...domácu údenú slaninku na plátky a potom na prúžky.
  3. Dubáky som namočila do teplej vody na 30 minút, scedila som ich a vodu z namočenia zachytila do misy. Pridala som aj hríb smrekový a niekoľko suchohríbov.
  4. Mala som výpek z krkovičky po cigánskej pečienke a do rozpáleného výpeku som dala orestovať mesiačiky cibule asi 3 - 4 minúty,...
  5. ...pridala som prúžky domácej údenej slaniny, ktorú som orestovala tiež asi 3 - 4 minúty a...
  6. ...napokon scedené dubáky, opekala som z prudka asi 3 - 4 minúty,..
  7. ...podliala som ich vodou , v ktorej boli dubáky namočené, dusila som ich, kým neboli mäkké - asi 10 minút.
  8. Očistila som v šupke uvarené zemiaky a pokrájala som ich na plátky o hrúbke asi 3 - 4 mm.
  9. Dubáky som vydusila až na tuk, krátko ešte opiekla asi 1 minútu pekne do hneda a nechala som hotovú zmes úplne vychladnúť. Zmes som nesolila, výpek z krkovičky bol slaný dosť, ani som ich nekorenila zatiaľ. Opečenie dubákov na výpeku z krkovičky im dáva úplne iný a lepší šmak, než opečenie na inom tuku, necháva vyniknúť chuti dubákov. Môžete použiť aj výpek z iného mäsa, ak nemáte k dispozícii práve výpek, kľudne použite bravčovú masť.
  10. Pekáčik som jemne vymazala rozpustenou domácou bravčovou masťou pomocou mašľovačky.
  11. Plátkami zemiakov som vyložila spodok i boky pekáčika dookola,
  12. ...zemiaky som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  13. Na zemiaky som rovnomerne rozprestrela I. vstvu - vychladnutú dubákovú zmes, ktorú som ešte okorenila čerstvo mletým čiernym korením. Do tejto zmesi už naozaj netreba nič iné pridávať, lebo domáca údená slaninka ju krásne prevonia i ochutí.
  14. Dubáky som prekryla druhou vrstvou plátkov zemiakov, ktoré som osolila a okorenila.
  15. Pripravila som si zálievku, do pohára som rozklepla vajcia, ktoré som osolila,...
  16. ...pridala som kyslú pochúťkovú smotanu a...
  17. ...všetko som spolu rozšľahala dôkladne pomocou vidličky.
  18. Zemiaky som na povrchu jemne poliala rozpustenou bravčovou masťou,...
  19. ..vložila som ich piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii dolný a horný ohrev s ventilátorom, piekla som ich 30 minút, kým povrch nedostali zemiaky peknú zlatohnedú farbu a boli do chrumkava.
  20. Zaliala som zemiaky teraz smotanovo-vajíčkovou zalievkou a ...
  21. ...zapekala som ešte 15 minút, kým nechytili peknú zlato-hnedú kôrku.
  22. Podávala som ich horúce s domácimi nakladanými sladko-kyslými uhorkami, vhodná je i domáca čalamáda alebo domáca sudová kapusta. Ide o sýte mimoriadne chutné a nádherne voňavé jedlo, akýsi jednoduchý , ale vynikajúci "eintopf", ktorý zahreje a výborne zasýti. Recept vkladám ako podakovanie mojim priateľom za úžasné dubákky a iné pravé hríby i perfektnú domácu údenú slaninku, ktorými ma obdarovali. Odporúčam vyskúšať a prajem Dobrú chuť! :-)