Zapečené syrové cestoviny

Zapečené bešamelovo-syrové cestoviny (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Inšpirácia alebo skôr pripomenutie na rýchle, super jednoduché a veľmi chutné cestoviny :-)

5-6
porcií
20 minút
príprava
25-30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si cestoviny podľa vlastnej voľby, ďalej 400 g syra na strúhanie kyselkavej chuti a mozzarellu. A aj všetko potrebné na bešamelovú omáčku. Ja robím bešamel už roky s cibuľou, recept naň som mala z časopisu Život.
  2. Kým sa nám cestoviny varia, si uvaríme bešamel. Na masle si do sklovita usmažíme postrúhanú cibuľu. Následne pridáme múku a chvíľku posmažíme, akoby klasicky zápražku. Zalejeme mliekom, dáme soľ (treba trocha viac), korenie a trocha mletého muškátového orieška. Privedieme do varu a podľa toho ako bude hustnúť, pridáme mlieko. Povaríme zo 5 minút a hotovo. Ja som dala 7 dl mlieka, omáčka nemá byť ani príliš hustá, ani riedka. Skoro ako keď varíte puding. S horúcimi cestovinami a omáčkou ideme už aj robiť ďalej...
  3. Hlbší pekáč vytrieme maslom. Dáme polovicu cestovín, vysypeme na ne 100 g syra a trocha premiešame, nech sa syr dostane všade medzi cestovinu. Následne nanesieme polovicu bešamelu, nakladieme polku mozzarelly (ja som dala aj čerstvý špenát) a zakryjeme zvyšnou cestovinou. Na cestovinu vysypeme zvyšných 100 g syra, tak aby zišiel pomedzi cestovinu. Nanesieme zvyšnú omáčku, na ňu poukladáme zvyšok mozzarelly a posypeme 200 g strúhaného syra. Vrch môžte trocha osoliť. Dáme zapiecť do rozohriatej rúry na 190 °C cca 25 minút.
  4. A zapečené cestoviny sú hotové :-) Pieklo sa mi to 25 minút, netreba nechať vrch upiecť celý dohneda.
  5. Ešte teplé podávame. Je to výborné jedlo, ktoré je aj celkom variabilné. Kľudne si na obmenu môžte pridať aj kuracie prsia na kocky, alebo ako ja trocha čerstvého špenátu zo záhrady :-) Alebo je výborné dať na vrch aj trocha nivy. Dobrú chuť :-)