Čokoládový zákusok

Zákusok s čoko-mascarpone krémom, slaným karamelom a čokoládovou polevou (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Pre milovníkov sladkých čokoládových dezertov :-) Jemné orechové cesto, čokoládový krém a slaný karamel. Fantastická kombinácia :-) Robila som ho na menšie rodinné stretnutie.

70 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na cesto... Múku si zmiešame vopred s preosiatym práškom do pečiva a so štipkou soli.
  2. V jednej miske dobre vyšľaháme nielen zmäknuté, ale už dopoly spustené maslo s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom do toho pridávame po jednom vajce a zakaždým dobre vyšľaháme. Teraz pridáme jogurt a znova vyšľaháme. Následne na 2-3x vmiešame aj múku tak, aby neostali hrčky. Napokon mlieko a nakoniec ešte pomleté vlašské orechy. Cesto vylejeme na vymastený, múkou posypaný plech a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 °C cca 30 minút. Môj plech má rozmer 35x25 cm.
  3. Kým sa cesto pečie, si pripravíme krém. V miske si zvlášť vyšľaháme šľahačku a mascarpone s práškovým cukrom. Následne obe masy zmiešame dokopy. Potom rozpustíme čokoládu s kúskom masla (cca 30 g) a trocha vychladnutú ju primiešame. Napokon pridáme ešte 3 PL kakaa, dobre premixujeme a hotový krém dáme zatiaľ bokom.
  4. Vychladnutému cestu odkrojíme okraje, cesto vyberieme, prekrojíme na 2 polovice (aby sa nezlomilo) a každú pozdĺž prerežeme. Cesto uložíme na tácku s alobalom presne tak vedľa seba ako sme ho krájali a natrieme ho polovicou krému. Uložíme naň druhé cesto a rovnomerne natrieme zvyšok krému. Troška/tenko potrieme aj všetky boky. Potom tenkým koncom malej lyžičky urobíme na vrch zákusku hlbšie vlnky, do tých pôjde neskôr karamel :-) Napokon ešte na všetky boky popritláčame opatrne mleté orechy na ozdobu. Nakoniec dáme zákusok na 3 hodiny do chladničky tuhnúť.
  5. Zatiaľ si pripravíme slaný karamel. Ja som ho robila podľa receptu od @Polepetko. Jedine namiesto 250 ml šľahačky som dala 200 ml, úplne stačilo. Vychladnutý, letný karamel som dala ešte do chladničky na pol hodinku a medzitým ho občas premiešala. To preto, aby bol tuhší a lepšie držal na zákusku :-)
  6. Po troch hodinách v chladničke som zákusok vybrala a najprv ponalievala karamel do tých vlniek a potom lyžicou postupne pomaly popolievala celý vrch zákusku. Kde tu stiekol po kraji, ale to nevadí :-) Takto poliaty, ho rýchlo dáme naspäť na 1 hodinu do chladničky, aby karamel trocha stuhol a dala sa naň naliať čokoláda.
  7. Tesne pred vybratím zákusku si spravíme čokoládovú polevu, najprv hnedú. Do hrnčeku nalámeme 1 čokoládu, pridáme 1-1,5 PL hustej smotany a na najmenšom plameni za stáleho miešania ohrievame dovtedy kým sa to nespojí do hladkej hmoty. Že či treba 1 alebo 1,5 PL smotany, to vidíte pri ohrievaní čokolády. Ak je za horúca ešte taká veľmi hustá, že sa ani liať nedá na zákusok, tak treba ešte trocha smotany. Ja som tu pre info odfotila moju smotanu, ktorú používam, je to 20%-ná poriadne hustá nasladlá smotana.
  8. Zákusok vyberieme a popolievame/počiarkáme najprv hnedou čokoládou a dáme na 30 minút do chladničky. O 30 minút počiarkáme zákusok aj s bielou čokoládou a hotový zákusok znova odložíme do chladničky. Najlepší je, ak takto postojí také 2 dni,aby sa prepojili chute.
  9. ... No, o tie plánované 2 dni som už skoro nemala čo fotiť, pol zákusku bolo už preč :-)) Každému veľmi chutil, dokonca som od menšieho syna dostala takú peknú pochvalu, že vraj lepší čokoládový zákusok ešte v živote nejedol ;-P
  10. Zákusok je veľmi dobrý, celkom jednoduchý a pomerne rýchly. Jemné orechové cesto, čokoládový krém v spojení so slaným karamelom a čokoládovou polevou je jednoducho božské spojenie :-) A kedže je poriadne sladký a kalorický, postačia aj 2 kúsky. Prajem príjemné maškrtenie ;-)
  11. Z tej celej jednej dávky karamelu mi zostalo ešte zo 1,5 dl. Karamel odložíme do chladničky do uzavretej nádoby a môže sa použiť napríklad na lievance alebo palacinky :-) Je veľmi chutný.