Základný recept na zemiakové halušky aj pre začiatočníkov

bibka - bez fotkybibka, 2. mája 2013
Základný recept na zemiakové halušky aj pre začiatočníkov
Foto: bibka

Tieto halušky ma naučila babička :)

10-15 minút
príprava

Suroviny

1 ks
375 g
pol PL
1/2 pohárika
1 ks




Postup

  1. 1

    Prichystáme si suroviny.

    Základný recept na zemiakové halušky aj pre začiatočníkov - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme si cesto vymiesením všetkých surovín :)

    Základný recept na zemiakové halušky aj pre začiatočníkov - obrázok 2
  3. 3

    Pretláčame cestíčko cez sitko s väčšími dierami, ako na obrázku :)

    Základný recept na zemiakové halušky aj pre začiatočníkov - obrázok 3
  4. 4

    Keď všetky vyplávajú na povrch (halušky), vyberieme ich, odstránime z nich vodu a máme hotovo! :) Aby sa nelepili, môžme pridať aj maslo, ktoré sa na nich rozpustí :)

Diskusia k receptu

izabella929
ja vajce nedávam,,,a zásadne robím vždy halušky z dvoch múk...hladká a polohrubá, alebo hrubá a polohrubá...a toľko zemiakov si nastúham, že tam už žiadna voda nejde, lebo múku pridávam po častiach, aby cesto nebolo tvrdé...s vodou robím nokedle... a možno si to ešte neskúšala, ale nokedle robím z hladkej múky, vajca a soli a dám toľko vody, že cesto je úplne riedke a samé steká z haluškárky do vody a nemá sa cesto na nokedle miešať, lebo sú potom tvrdé..miešajú sa vtedy, keď sa sádzajú do vriacej vody...toto ma naučil Lacibácsi z ATV...
bojar
toto niesú halušky - jeden zemiak a skoro 40Dg múky a ešte k tomu vajce
grandma
Bojar možno ty robíš halušky inak, ale ja tiež takto robím, nekritizuj. Sto ľudí sto chutí.....
duzu
no to už nie sú pravé slovenské, to sú viac lievance ked je viac múky ako zemiakov, robia ich len tý ktorým sa nechce rajbať kromple-či u vás zemiaky ako hakušky so sáčku
radost
..aj takto som už halušky robila-a boli chutné..jedlé...aj tak robievam ako píše @izabella929..m úky tiež miešam...možností je viac..ja sa nedržím jedinej...dobre var i nadalej-ak to robíš ozaj ty-podľa veku..bo ja mám vnučku-o čosi staršiu-a tá sa varechy stráni-vetrím-že zatiaľ..pekný deň...:-)
vierutt
Ja tiež robím zemiakové halušky ako @izabella , len zemiaky a používam polohrubú múku, ale poznám veľa ľudí, ktorí robia cesto na halušky ako @Bibka , s vajíčkom a vodou. Každý ako sa naučil a ako mu chutí
stanci11
ja by som tiež tak nekritizovala, každý má svoje know-how a hlavne že mu chutí . a hlavne chytiť sa varechy v takom veku sa dnes nevidí! takže Bibka len sa drž a nech ti to varí ;)
budkar
Platí zásada, že ak chceš cítiť zemiaky v haluškách tak používaj hrubú múku. Čím jemnejšia múka, tým sú halušky ťažšie. Vajíčko v pravých zemiakových haluškách je cudzí element, nenašiel som ho v starých slovenských kuchárkach.
ancicka
podľa toho všetkého čo sa tu píše,či kritizuje,tak bibka je len začiatočník,učí sa.Možno že sa z tých rád poučí.
boxik
Keď sa objavia halušky , tak je tu aj debata akú múku do nich .Ja oceňujem , že 14 ročné dievča už vie urobiť také parádne halušky ako sú na fotke.Takže chválim a daj na rady skúsených žien , každá z nich to totiž robí najlepšie na svete .To ani často netušia , že my ich obete často zjeme aj to čo sa im nepodarí len , aby sme im urobili radosť. Nebite ma milé dámy , to je lichôtka my to robíme z lásky k vám.
1x gabusa
bibka
Myslím, že záleží od toho, ako komu chutí a každý robí také, aké vie :D Mňa babka naučila tekéto, tak robím také :D Hlavné je, že chutia :) A z rád ktoré tu boli napísané sa určite poučím a odnesiem si z nich dúfam, že len to dobré.. Každopádne treba skúšať dovtedy, pokým nebudú chutiť najviac :) Je mnoho receptov aj na muffiny, koláče, keksíky, zmrzliny, zákusky..atď.. A vždy treba skúšať dovtedy, kým si neprídeme na chuť :)
terinka55
BIBKA, PALEC HORE ! Súhlasím s Tebou. Nech Ťa neodradia kritiky :)
aroooo
ja robím tiež skoro ako @izka , len nastrúhané zemiaky zalievam asi 1 dcl vriacej vody, ktorá mi vrie na ich vyvarenie, aby neboli od zemiakov tmavé.
tiginko
je to fajn, že je @bibka taká šikovná, ale mohla by sa naučiť robiť halušky bez zbytočnej vody, vajíčka a radšej pridať zemiakov. Lebo tak sa veru správne robia zemiakové halušky. A akú múku použije? To je podľa mňa na každého voľbe, podľa toho, akú chce mať konzistenciu. Ja som postupne vyskúšala z rôznych a najviac nám chutia z polohrubej
zinnajdha
...mne sa páči, keď zemiakové halušky sú tmavšie, nie celkom biele...
vieraa
Základný recept na zemiakové halušky: zemiaky, hrubá múka a to je všetko.Vajce tam sa nedáva, ešte trošku soli.Zemiakov iba toľko aby to cesto nebolo riedke.
vieraa
To je moje poradenstvo a nie kritika, aby si to Bibka nevysvetlovala zle.Prajem Ti veľa šťastia vo varení.
jozka2
stanci111,tu nejde o kritiku.Skus uvarit halusky podla tohoto receptu.Ak tam dava vodu tak su z prasku,ved estsa voda odobera zo stavnatych zemiakov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia