Piškótové cesto

Základný recept na piškótové cesto (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Základom prípravy piškótového cesta je dotuha zvlášť vyšľahať bielky s kryštálovým cukrom a žĺtky s práškovým cukrom.* A potom obe hmoty jemne spojiť.

30
porcií
20 minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do dvoch väčších mís oddelíme žĺtky a bielky. K žĺtkom pridáme práškový a vanilkový cukor.
  2. Do bielkov nasypeme kryštálový cukor.
  3. Žĺtky spolu s práškovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme do hustej svetlej peny.
  4. V druhej miske dotuha vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom.
  5. K vyšľahaným bielkom pridáme žĺtkovú penu a zľahka premiešame, aby sa obe hmoty spojili.
  6. Za stáleho miešania pridávame olej.
  7. Múku zmiešame s kypriacim práškom do pečiva.
  8. Múku s práškom do pečiva zľahka po častiach vmiešame do vaječného základu.
  9. Ak pečieme kakaové cesto, nakoniec zľahka primiešame kakao.
  10. Hotové cesto vylejeme na plech (30 x 40 cm) vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne uhladíme. Keď papier na pečenie potrieme olejom, ľahšie sa bude oddeľovať od upečeného cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10-15 minút.