Piškótové cesto
Základný recept na piškótové cesto (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Základom prípravy piškótového cesta je dotuha zvlášť vyšľahať bielky
s kryštálovým cukrom a žĺtky s práškovým cukrom.* A potom obe hmoty jemne spojiť.
30 porcií |
20 minút príprava |
10-15 minút na 180 °C |
Postup
- Do dvoch väčších mís oddelíme žĺtky a bielky. K žĺtkom pridáme práškový a vanilkový cukor.
- Do bielkov nasypeme kryštálový cukor.
- Žĺtky spolu s práškovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme do hustej svetlej peny.
- V druhej miske dotuha vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom.
- K vyšľahaným bielkom pridáme žĺtkovú penu a zľahka premiešame, aby sa obe hmoty spojili.
- Za stáleho miešania pridávame olej.
- Múku zmiešame s kypriacim práškom do pečiva.
- Múku s práškom do pečiva zľahka po častiach vmiešame do vaječného základu.
- Ak pečieme kakaové cesto, nakoniec zľahka primiešame kakao.
- Hotové cesto vylejeme na plech (30 x 40 cm) vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne uhladíme. Keď papier na pečenie potrieme olejom, ľahšie sa bude oddeľovať od upečeného cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10-15 minút.