Odpaľované cesto

Základný recept na odpaľované cesto (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Premeňte svoju kuchyňu na pravú parížsku patisseriu a naučte sa s pripravovať dokonalé odpaľované cesto.* Klasický postup cukrárka Zuzana Dvorská zjednodušila tak, že cesto neodpaľuje v hrnci na ohni, ale v mise robota. Uľahčuje to prácu, cesto je krásne, hladké, konzistentné a koláčiky v rúre vždy pekne narastú.

30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do hrnca dáme nakrájané maslo, mlieko, kryštálový cukor, soľ, vodu.
  2. Za stáleho miešania zahrievame na miernom ohni. Keď sa maslo roztopí, tekutina začne takmer vrieť, na povrchu sa začne tvoriť pena a hladina stúpať, odstavíme z ohňa.
  3. Do misy kuchynského robota nasypeme múku a vo vypnutom mixéri s lopatkovým nadstavcom k nej prilejeme horúcu tekutú zložku. Zapneme miešanie a miešame až dovtedy, kým nevznikne hladká hmota v tvare gule.
  4. Keď sa cesto oddeľuje od steny robota, začneme po troške pridávať rozšľahané vajíčka, zakaždým dôkladne zapracujeme. V robote miešame na stredných otáčkach, cesto musí vychladnúť približne na teplotu ľudského tela.
  5. Keď je teplota cesta nižšia ako 38 °C, robot vypneme. Cesto má byť pekné, lesklé, nesmú v ňom byť hrudky.
  6. Dokonalé cesto nie je priveľmi tekuté, krásne drží tvar a nemalo by z varešky hneď stiecť. Hotové cesto preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou podľa toho, aký zákusok sme sa rozhodli pripraviť.