Odpaľované cesto
Základný recept na odpaľované cesto (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Premeňte svoju kuchyňu na pravú parížsku patisseriu a naučte sa s pripravovať dokonalé odpaľované cesto.* Klasický postup cukrárka Zuzana Dvorská zjednodušila tak, že cesto neodpaľuje v hrnci na ohni, ale v mise robota. Uľahčuje to prácu,
cesto je krásne, hladké, konzistentné
a koláčiky v rúre vždy pekne narastú.
Postup
- Do hrnca dáme nakrájané maslo, mlieko, kryštálový cukor, soľ, vodu.
- Za stáleho miešania zahrievame na miernom ohni. Keď sa maslo roztopí, tekutina začne takmer vrieť, na povrchu sa začne tvoriť pena a hladina stúpať, odstavíme z ohňa.
- Do misy kuchynského robota nasypeme múku a vo vypnutom mixéri s lopatkovým nadstavcom k nej prilejeme horúcu tekutú zložku. Zapneme miešanie a miešame až dovtedy, kým nevznikne hladká hmota v tvare gule.
- Keď sa cesto oddeľuje od steny robota, začneme po
troške pridávať rozšľahané vajíčka, zakaždým dôkladne zapracujeme. V robote miešame na stredných otáčkach, cesto musí vychladnúť približne na teplotu ľudského tela.
- Keď je teplota cesta nižšia ako 38 °C, robot vypneme. Cesto má byť pekné, lesklé, nesmú v ňom byť hrudky.
- Dokonalé cesto nie je priveľmi tekuté, krásne drží tvar a nemalo by z varešky hneď stiecť. Hotové cesto preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou podľa toho, aký zákusok sme sa rozhodli pripraviť.