Bravčové mäso
Bravčové mäso

Yu Xiang Rou Si (Bravčové mäso v pikantnej cesnakovej omáčke)

bugout - fotkabugout, 4. februára 2022
Yu Xiang Rou Si (Bravčové mäso v pikantnej cesnakovej omáčke)
Foto: bugout

Toto jedlo sa predáva pod lokalizovaným názvom bravčové kúsky v (pikantnej) cesnakovej omáčke. Doslovný preklad je trochu iný (yu xiang - vôňa rýb, Zobraziť celý popisToto jedlo sa predáva pod lokalizovaným názvom bravčové kúsky v (pikantnej) cesnakovej omáčke. Doslovný preklad je trochu iný (yu xiang - vôňa rýb, rou si - trhané bravčové). Trhané je myslené len v tom, že je krájané na tenké slíže...

Suroviny

Marináda:
2 ČL
1 ČL (Shaoxing)
2 ČL
1 ČL
2 PL
Omáčka:
2 PL
1 PL
1 PL
1,5 PL
1 pohár
Okrem toho:
5 strúčikov
2,5 cm
 (huby)
1-2 PL




Postup

  1. 1

    Huby si dopredu rehydratujeme. Mäso nakrájame na tenké pásiky a naložíme do marinády na pol hodinku. Nakrájame zeleninu na tenké rezančeky (viď foto), suroviny na omáčku zmiešame, môžeme namiesto vody použiť vývar, ja používam vodu z húb. Mäso je dobré dať pred krájaním do mrazničky, aby trochu stuhlo ďaleko lepšie sa potom krája. Kto má rád biele korenie, môže pridať do marinády štvrť čajovej lyžičky. Ja ho nepoužívam, nechutí mi.

  2. 2

    Najskôr opečieme mäso na najsilnejšom výkone. Mäso vyberieme z woku a znížime výkon na stredný.

  3. 3

    Ak treba, pridáme trochu oleja a opečieme pol minútky toban djan aby nám zafarbil olej. Pridáme cesnak a zázvor (v niektorých receptoch pridávajú zelenú časť jarnej cibuľky) nakrájaný najemno a zhruba 30 sekúnd opekáme. Pridáme zeleninu a trochu orestujeme, vrátime mäso a zalejeme omáčkou a necháme trošku zhustnúť....

  4. 4

    Kto nemá toban djan: 85 g čili 55 g zázvor 1 PL ocot 2 čl cukor 1 čl soľ Rozmixovať na kašu a dať na 24 hodín do chladničky. Potom pridať 2PL priamo do omáčky.

  5. 5

    Ešte pár slov k jednej ingrediencii čo som nespomenul a síce "pickled" čili. Priznám sa, že neviem či to je čili v sladko kyslom náleve, alebo kvasené (lebo mam pocit, že v angličtine "pickled" a "pickles" používajú pre obidva produkty). V každom prípade, toban djan toto obsahuje takže sú recepty kde je kombinácia alebo len jedno alebo len druhé... Toban djan som spomínal pri mapo tofu, tak kuk tam.

  6. 6

    Ďalších pár slov k inej ingrediencii, ktorú som už spomenul. Čierny ryžový ocot. Mal by sa použiť čínsky Chinkiang. Moje skúsenosti s ním sú však zlé, nechutí mi a to ani trochu. Používam čierny ryžový ocot, ale ochutený ktorého foto pripájam (písal som to už pri ostrokyslej polievke, takže fanúšikovia to vedia ?). Keď som varil prvý krát kung pao nemal som Chinkiang a použil som tento ochutený, iný som skrátka nemal. Jedlo bolo úžasné. Potom som zohnal originál Chinkiang a pri ďalšej príprave som s ním jedlo pokazil ?. Čiže kto má Chinkiang a pozná ho upravte si množstvo podľa preferencií. Kto ho má a nepozná, opatrne s ním. Kto má alebo zoženie môj, môže kľudne 2 PL ako je v recepte. A ešte k cukru, môj ocot je aj mierne sladký preto som znížili množstvo cukru. Pri Chinkiang octe zväčša dávajú také množstvo cukru ako octu... A ešte jedna vec čítal a pozeral som asi päť receptov a všade boli iné množstvá a pomery (a aj niektoré ingrediencie), takže nie je to dogma...

    Yu Xiang Rou Si (Bravčové mäso v pikantnej cesnakovej omáčke) - obrázok 6
  7. 7

    A tým, čo nejedia mäso len poviem, že sa takto robí aj baklažán Yu Xiang Qie Zi (a určite sa dá aj tofu, seitan, čokoľvek...).

Diskusia k receptu

mijaita
Já bych jen dodala, ze tohle jidlo je jedním z cinského typu krájení "ti-s" , nudličky. Vše na nudličky, včetne masa i zeleniny.
Pak bych, pro neznale, nebo zacatecniky upravila přípravu jidášového ucha. Několik kousků zalít varici vodou a po 15 ů 20 min budou uši mega velke, nasaknou vodu. Opět nakrájet na nudličky s tím, že vykrojíme jejich středy.
Na muj vkus (i podle meho rc) tam je moc toho cerneho octa. Je velice specificke chuti (ja ho rada) ale pridala bych jen do omacky.
Skvely recept @bugout :-)
bugout
@mijaita (5.2.2022 08:45) ano zabudla som napísať, že všetko sa krája na tenké pásiky (ucho som začal kupovať už krajané, tak si to uľahčujem) tak snáď stačí foto a táto diskusia. A pokiaľ ide o ocot áno máš pravdu, že chinkiang je veľmi špecifický a aromatický. Väčšina receptov dáva rôzne množstvo. Ja nepoužívam chinkiang (mne je vyslovene hnusný), ale čierny ochutený ocot v jednom recepte som to tu už písal a dávam ho v množstve aké som napísal, lebo krásne vonia aj chutí.... Doplním do receptu jeden bod ohľadom octu.... A aj krájanie keď už do toho budem rýpať. Ďakujem za upozornenie, že nie každému to bude jasné. Keď niečo robím pár rokov považujem to za automatické a nezamýšlam sa.
mijaita
@bugout (5.2.2022 09:19)

Porad se jedna učí. Diky! Ten ocet neznam!! A podle tveho vysvetleni uz chapu ta mnozstvi. Do te marinady bych sice ani ten nedala, ale rada ho nekdy, nekde ochutnam.
Tuj nenavideny ocet miluju, ale jen malo davam a nejvic pouzivam do nekterych salatu (zelny cinsky) a na cerna vejce.
Jidasovo ucho krajene jsem jeste nikde nepotkala, ale me to bavi ty mega ucha pak a striham je! :-)
afataga
Pekny rcp. niekedy spacham, vsetko mam okrem toban djan, ale pozerala som zlozenie a to je prevazne chilli, takze pouzijem len chilli. Tmavy ryzovy ocot mam, ale neviem presne aky, musim pozriet. Inak ten toban djan akosi nevidim v surovinach, tak bud ho nevidim iba ja, alebo tam nie je.
afataga
Este otazka: ake maso si pouzil? Stehno, kare, alebo co?
haji
V některých detailech se topím jako malý pes. Ale to neznamená, že by mi nechutnalo. Mám výhodu, že detaily neznám a ať vytvořím jakoukoliv variaci na toto téma, bude mi chutnat!
haji
Mám zkušenost se značkou Pearl River Bridge. Měla jsem od několik druhů sójových omáček a také bílý rýžový ocet - zatím nejlepší chuť, zvlášť ten ocet! Jenže ouha. Značka PRB zmizela z nabídky Kaufu a to mě docela mrzí. Běhat po krámech mi nejde, a tak jen tiše vzpomínám.
bugout
@afataga ano toban djan mi vypadol v surovinach. Opravím to. Mäso som použi karé, ale asi môže byť aj stehno. Skúsim niekde pozrieť ako robili to čili v jednom recepte ono má špecifickú chuť len pridaní čili to nebude ono (ale určte ti bude tiež dobré, ale iné). @mijaita ocot do marinády nedávam.
afataga
@bugout (5.2.2022 12:42)

Dik, ten ocot mam Chinkiang, ale ja s nim nemam problem.
Mam doma sambal oelek a chilli dzem, tak mozno nieco z toho?
bugout
@2010 (5.2.2022 16:11) yu xiang, mapo tofu a kung pao sú moje top sečuánske jedlá. Potom nastupuje "zha jiang mian" (dosť improvizujem, keďže zohnať "tian mian jiang" je problém) a "ma yi shang shu" a finále rezance s arašidovym maslom, octom, sójovkou a čili olej. Až na kung pao som sem aj všetkou pridal. Kung pao tu tuším bol dobrý recept tak som to neriešil... Baklažán ja moc nemusím, takže som nerobil a neskúšal, avšak tvoj recept som práve čítal a spomínaš to aj Ty, takže sa vrátim sa k názvu "Yu Xiang" našiel som viac dôvodov prečo sa to vola práve takto teda anglicky "fish fragrance" a po našom "rybia vôňa". Niekde písali, že sa tak pripravujú ryby, niekde, že vôňou to pripomína rybu a tretia možnosť bola, že v tých nádobách kde sa nakladá to čili sú aj ryby a preto to vonia po rybách.... Takže netuším, neriešim a ani som to nechcel rozoberať v recepte... Ak niekto vie, čo je pravda tak píšte, rád sa to dozviem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia