Tvarohové šišky

Vysmážané pampúšiky plnené tvarohom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Tieto výborné kysnuté sladké pampúšiky sú vlastne na spôsob šišiek alebo fániek :-) Len sú vylepšené o skvelú tvarohovú plnku, ktorú môžete pravdaže nahradiť aj lekvárom ;-P

12 ks
porcií

Suroviny

Postup

  1. V miske si najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor a soľ. Pridáme žĺtok, olej a v 2 dl mlieku napučané droždie. Zvyšných cca 1-1,25 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta, podľa toho ako múka pije. Vypracujeme polomäkké, jemné cesto, ktoré sa už oddeľuje od misky. Pomocou trochy múky cesto už len narýchlo premiesime do tvaru bochníka a dáme na teplejšie miesto kysnúť na cca 30-45 minút.
  2. Kým nám cesto kysne, si zamiešame tvarohovú plnku. Namiesto tvarohu môžte plniť aj nejakým vaším hustejším obľúbeným lekvárom. Alebo pár kúskov tvarohom a pár kúskov lekvárom :-)
  3. Nakysnuté cesto vyvaľkáme na obdĺžnik hrúbky cca 6 mm. Nesmie byť ani príliš hrubé, ani pritenké. Opačnou stranou veľkého noža si označíme presné miesto našich pampúšikov. Natrieme poriadne všetky okraje bielkom, to nám poslúži ako lepidlo :-) nech nám plnka zostane určite vo vnútri.
  4. Následne rozdelíme plnku všade rovnako a zlahka prikryjeme druhou stranou cesta. Okraje, kde sme natierali bielkom dobre postláčame, nech sa zlepia. Potom pampúšiky pokrájame a len jemnučko ešte pre istotu boky postláčame. Piecť ich začneme okamžite, bez ďalšieho podkysnutia a ako prvá sa dáva do oleja tá vrchná strana pampúšikov. Čiže nie presne tak ako ich máte na doske, ale opačne :-)
  5. Vysmážame vo väčšom/primeranom množstve oleja z oboch strán. Upečené ukladáme na kuchynský papier, aby odsal prebytočný tuk. Vysmážajú sa na najmenšom stupni, čiže u mňa na č.1 a otáčam ich 3x, čiže z každej strany sa pečú fakt len chvíločku 2x. To zato, aby sa určite aj prepiekli a nezostali vám z vnútra surové. Iste, dá sa to aj pod pokrievkou piecť, ale ja som takto zvyknutá a nie je to nič komplikované,alebo zdlhavé :-) Pre istotu si prvé prelomte a skontrolujte či je aj stred celkom prepečený, ale to budete vedieť odhadnúť aj takto, lebo pampúšiky poriadne nakysnú pri pečení. Ale ako sa vraví, istota je istota :-)
  6. Pampúšiky ešte za tepla z oboch strán poriadne pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý sme zmiešali s vanilkovým.
  7. Pampúšiky sú výborné, cesto ľahučké a jemné, vôbec nie sú mastné. Tvarohovú plnku síce ťažko rozoznať na fotke, ale je jej tam naozaj dosť :-) Odporúčam vyskúšať, sú naozaj vynikajúce ;-) Dobrú chuť.