Vegeta

Vyrobte si domácu vegetu

Autor receptu: bylinkyzbabickinejzahrady

Toto žlté ochucovadlo asi pozná každá gazdinka. Pri kúpe v obchode však draho zaplatíte za vysoký podiel soli v nej a tak vám odporúčam urobiť si ju radšej doma a bez glutamanu a po inej už ani nesiahnete.* Ja ju robím raz ročne na jeseň, kedy mám dosť koreňovej zeleniny a vydrží mi potom na celý rok do ďalšej sezóny.

Postup

  1. Koreňovú zeleninu - mrkvu, petržlen a zeler v pomere 3 mrkvy - 1 petržlen - pol menšieho zeleru pomelieme na mäsovom mlynčeku a rozložíme na plech vystlaný papierom. Zeleninu dáme sušiť do rúry vyhriatej na 80 stupňov pri pootvorených dvierkach. Občas premiešame, aby sa na niektorých miestach nespálila a inde nezostala vlhká. Sušiť môžeme aj voľne na slniečku vonku, na radiátore alebo v sušičke (túto alternatívu preferujem najčastejšie, lebo sa dá sušiť za každého počasia).
  2. Po dosušení pridáme k zmesi podľa chuti usušenú petržlenovú a zelerovú vňať a ligurček. Pre chuť pridávam tiež skvelý drvený sušený cesnak a sušené huby. Všetky tieto suché suroviny rozmixujeme, primiešame karí korenie a liečivú kurkumu.
  3. Domácu vegetu uložíme do nádoby dobre uzatvorenej, aby sa k tejto koreniacej zmesi nedostala vlhkosť. Ak veľmi chcete, môžete pridať aj soľ, ale mne tam nechýba a pridávam ju do jedla osobitne.