Vyprážané zemiakové kolieska zo zemiakov varených v šupke

pusta - fotkapusta, 4. januára 2012
Vyprážané zemiakové kolieska zo zemiakov varených v šupke
Foto: pusta

Zo zemiakového cesta sformujem valec, z ktorého robím kolieska na pomúčenej doske a vyprážam ich v horúcom oleji do červena. Vyprážané kolieska podávam Zobraziť celý popisZo zemiakového cesta sformujem valec, z ktorého robím kolieska na pomúčenej doske a vyprážam ich v horúcom oleji do červena. Vyprážané kolieska podávam ako prílohu k omáčkam, k špenátu, k mäsu na šťave, k polievkam alebo samostatne s pohárom mlieka. Je to chutná večera. Tiež ich možno rôzne plniť, napr. bryndzou, syrom, šunkou alebo rôzne okoreniť - napr. cesnakom, majoránkou, či inými bylinkami.

3-4
porcie
30 minút
príprava
15 minút
na 100 °C

Suroviny

500 g
10 PL /hrubá
2 PL
1 PL
2 CL
1 ks
100 - 150 ml




Postup

  1. 1

    Zemiaky som uvarila v šupke, asi 25-30 minút - sú uvarené, ak nožík do nich ľahko zapichneme. Nechala som ich vychladnúť a ošúpala som ich. Pripravila som si detskú krupicu, solamyl, vajce a...

    Vyprážané zemiakové kolieska zo zemiakov varených v šupke  - obrázok 1
  2. 2

    ...a múku. Zemiaky som vybrala približne rovnako veľké, aby sa uvarili naraz.

    Vyprážané zemiakové kolieska zo zemiakov varených v šupke  - obrázok 2
  3. 3

    Zemiaky som nastrúhala na jemno do misy.

    Vyprážané zemiakové kolieska zo zemiakov varených v šupke  - obrázok 3
  4. 4

    Do nastrúhaných zemiakov som pridala soľ, na 500 g zemiakov dávam 2 čajové lyžičky. Pridala som detskú krupicu - viaže nadbytočnú vlhkosť zo zemiakov, jedno vajce, solamyl - cesto potom tak nelepí a zahustila som múkou. Množstvo múky je závislé od kvality zemiakov.

    Vyprážané zemiakové kolieska zo zemiakov varených v šupke  - obrázok 4
  5. 5

    Zmes som rukami dôkladne spracovala na tuhšie cesto, vytvarovala som z neho valec a ihned som s ním dalej pracovala, lebo státím zemiakové cesto redne.

    Vyprážané zemiakové kolieska zo zemiakov varených v šupke  - obrázok 5
  6. 6

    Valec cesta som dala na pomúčenú dosku a nožom pokrájala cca na 2 cm hrubé plátky.

    Vyprážané zemiakové kolieska zo zemiakov varených v šupke  - obrázok 6
  7. 7

    Rukou som z plátov cesta vytvarovala kolieska, jemne som ich sploštila, obalila som ich ešte v múke a ihned...

    Vyprážané zemiakové kolieska zo zemiakov varených v šupke  - obrázok 7
  8. 8

    som ich vkladala do rozpáleného okeja a po oboch stranách som ich vypražila do červena.

    Vyprážané zemiakové kolieska zo zemiakov varených v šupke  - obrázok 8
  9. 9

    Vypražené zemiakové kolieska som vkladala do pekáčika vyloženého kuchynskou papierovou utierkou, aby sa odsal nadbytočný tuk. Podávala som dnes ako prílohu k polievke, tiež podávam ako prílohu k omáčkám, k špenátu, k mäsu na šťave, ale aj samostatne s pohárom mlieka alebo rôzne plnené a ochutené.

    Vyprážané zemiakové kolieska zo zemiakov varených v šupke  - obrázok 9

Diskusia k receptu

irenaw
asi to skúsim aj na plechu v rúre, pečiem tak všeličo namiesto vyprážania, dobrý nápad na prílohu :) už sú uložené v KK
marianne69
davno som nevidela tvoj recept,vitaj naspat @pusta ,tento recept som este nerobila,ale uz jedla u kamaratky na chalupe,jej starka nas nim pohostila,bolo to chutne,take kroketky v placke:-)
mamatata2
Super, tiež sa teším, že si po dlhom čase pridala recept. Možno by sa dali využiť aj varené zemiaky, čo nám ostali od obeda.Aj keď by to už nebol originál =:)))).
redakcia
Odpoveď od @pusta pre marianne69 : "Marianne69 dakujem Ti za milé privítanie a pekné hodnotenie. Dlho som tu nebola, mala som pc v oprave a kazili sa doma aj iné veci. Poznáš iste aj Ty, ked to začne, nemá to konca kraja, ale už je všetko ok. Prajem Tebe a všetkým varecháčom zo srdca pohodový rok 2012! Veľmi ste mi všetci chýbali.."
Odpoveď pre mamatata2: "Dakujem ti, áno, môžeš použiť aj zbytok uvarených zemiakov z chladničky, dokonca aj zemiakovú kašu."
eldina
drahá pusta, zajtra skúsim, budem mať zemiakový deň-kyslú zemiakovú polievku s tvojim výtvorom...:) len rozmýšľam, či neurobím tak, že obalím to ešte v strúhanke a dám na plech, s papierom na pečenie a len pokvapkám olejom...no nič, zajtra zvestujem, ako chutilo..:) /zemiaky milujem/
eldina
ešte dodám, že sa mi páči, ako si napísala recept, tiež sa podobne snažím..:)
havino
poznám, pečiem, nevyhodím uvarený zemiak, alebo kašu, už ked by ozaj nebolo času. Je to ozaj rýchlovka, ako príloha, alebo len tak naukladať do janskej misy, potrieť maslom a zajedať . nemám ich ako ty uhladné, preto aj rýchlovka, ale sú to chutné zemiakové posúšky, tak ich my voláme. fotku som mala náhodne v PC. dajú sa na dobrej pánvici aj s minimálnym množstvom oleja, doslova aj bez. Tak sa aj kedysi piekli na sporáku na platni.

1x haji
pusta
@eklina , to je dobrý nápad urobiť v trúbe + strúhanka. prajem ti, aby si si pochutnala :-) dakujem.
pusta
@havino , správne, nič sa nemá vyhadzovať. je to chutná rýchlovka samostatne, aj ako príloha, tiež to poznám, aj tak ako ty. asi je to fakt dobré, ked ste spolu s eklinou objavili tento rp viac ako po roku :-)
veľmi si ma potešila priloženou fotografiou, máš ich naozaj krásne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia