Vyprážané rebierka po vegetariánsky (fotorecept)

Autor receptu: janea

Chutne jedlo zo soje sa da tazko docielit, ak z nej nevytlacime hned po vareni tekutinu, teda vlastne tu zlu pachut a zapach, ktore robia soju nepopularnou. Tieto "rebierka" su fantasticke. Dnes som ich zase robila a stihla urobit par fotiek. Recept je od znameho veganskeho kuchara Jerome Eckmeiera. Ten nielenze soju povari ale vari ju dvakrat a dvakrat vytlaci vodu. Tak to robim aj ja, je to velky rozdiel, po sojovej chuti ani chyru! :)

Postup

  1. Sojove platky varim min. 30 min. najprv v cistej vode. (Uvarim ich väcsinou den vopred.) Vodu scedim a z kazdeho platka este vytlacim medzi dvoma dostickami zvysok vody. Takto predvarene si ich väcsinou ulozim do dozy a do ladnicky, aby som na druhy den usetrila cas. Na druhy den ich dam zas varit a do vody pridam zeleninovy vyvar, sojovu omacku a ca. 2 struciky cesnaku. Varim tak dlho, pokial soja zmäkne. Soja je vtedy hotova, ak sa mi da stranou vidlicky kusok oddelit. Musi byt mäkucka a nie ako guma, ked do nej zahryzneme. Znova precedim a stavu vytlacim medzi dvoma dostickami. Takto pripravene sojove platky narezem na oboch stranach ako rebierka.
  2. Obe strany platku potriem omackou Berbecue a posypem zmesou korenia na grilovanie.
  3. Dam do jenskej misy a z oboch stran opeciem.
  4. Takto opecene platky supnem este do horucej rury, vyhriatej na 220°C asi na 10 min., co je dolezite. "Rebierka" musia byt trochu chrumkave. Na tanieri si moze kto chce pridat podla chuti este z barbecue omacky. Dnes sme mali ako prilohu pyre, pokropene vypekom, k tomu paradajkovy salat s cibulkou a smotanou. Absolutna delikatesa, mate dojem, ze ste jedli mäso. :)