Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Spomenula som si na dobrotu mojej drahej dobrej starej mamy, ktorou ma rozmaznávala v detstve na nedeľný obed, ponúkam jej skvelý recept.

2
porcie
20 minút
príprava
7-10 + 7-10 minút
na 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som kuraciu pečeň, ktorú som ešte umyla a očistila od nepotrebných častí.
  2. Pripravila som rovnako i kuracie krídelká, ktoré som osolila, nechala asi 1 hodinu odpočívať pri izbovej teplote, kuraciu pečeň som vôbec nesolila.
  3. Kuraciu pečeň som zasunula do ohybu v kĺbe...
  4. ..a zaistila špáradlami a kovovými ihlicami na mäso, aby pečeň pri manipulácii počas obaľovania v trojobale neskôr nevypadla, moja stará mama bola oveľa šikovnejšia ako som ja, vedela vložiť pečeň tak, že nepotrebovala nič zaistiť špáradlami a držala jej náplň fest :-)
  5. Naplnené kuracie krídelko s kuracou pečeňou som položila na múku...
  6. ...a postupne som všetky obalila v múke.
  7. Do hlbokého taniera som vyklepla vajcia, pridala som soľ,...
  8. ...priliala som plnotučné mlieko,...
  9. ...pridala som posekanú petržlenovú vňať...
  10. ...a zmes som spolu dobre vyšľahala, soľ v tejto zmesi postačí na ochutenie kuracej pečene a nestvrdne počas vyprážania neskôr. nie je nutné soliť aj pečeň ešte zvlášť.
  11. Do vaječnej zmesi som vložila v múke obalené krídelko naplnené pečeňou a obalila som ho.
  12. Do strúhanky som pridala čerstvo mleté čierne korenie, premiešala,...
  13. ...vložila som vo vaječnej zmesi obalené krídelko...
  14. ...a postupne som obalila všetky krídelká naplnené pečeňou.
  15. V panvici som nechala rozpustiť domácu bravčovú masť, vložila som pripravené krídelká a na strednom plameni som ich pomaly vyprážala najprv prikryté pokrievkou - asi 7 až 10 minút do peknej zlato - hnedej farby, pričom sa trojobal pekne nafúkne.
  16. Potom som krídelká otočila a vyprážala som ich pomaly už odokryté bez pokrievky zase do peknej zlato - hnedej farby tiež asi 7 až 10 minút na strednom plameni, treba si uvedomiť, že kuracie mäsko musí byť riadne prepečené zo zdravotného hľadiska, ale obal sa nesmie spáliť. Pri tomto spôsobe vyprážania sa dobre prepečie mäsko i pečeň.
  17. Vypražené kuracie krídelká som položila na papierovú kuchynskú utierku odsať od prebytočného tuku a potom som odstránila špáradlá a kovové ihlice.
  18. Do vaječnej zmesi som pridala zvyšok múky a zvyšnú strúhanku, premiešala dobre a na strednom plameni som pomaly vypražila - my to voláme "vikárka" a ideme sa za ňou utĺcť, pretekáme sa, koho bude.
  19. Nasledovalo servírovanie tejto úžasnej pochúťky, podávala som so zemiakovou kašou a spravodlivo rozdelenou vikárkou, verím, že som pripomenula starý osvedčený dobrý recept, ktorý mnohí z vás iste poznajú, pridala som spôsob mojej milovanej dobrej starej mamy, ako ho ona robievala s láskou v mojom detstve vždy pre mňa :-) Prajem Dobrú chuť každému, kto sa rozhodne tento receptík vyskúšať.