Vyprážané kuracie krídelká plnené kuracou pečeňou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Spomenula som si na dobrotu mojej drahej dobrej starej mamy, ktorou ma rozmaznávala
v detstve na nedeľný obed, ponúkam jej skvelý recept.
2 porcie |
20 minút príprava |
7-10 + 7-10 minút na 80 °C |
Postup- Pripravila som kuraciu pečeň, ktorú som ešte umyla a očistila od nepotrebných častí.
- Pripravila som rovnako i kuracie krídelká, ktoré som osolila, nechala asi 1 hodinu odpočívať pri izbovej teplote, kuraciu pečeň som vôbec nesolila.
- Kuraciu pečeň som zasunula do ohybu v kĺbe...
- ..a zaistila špáradlami a kovovými ihlicami na mäso, aby pečeň pri manipulácii počas obaľovania v trojobale neskôr nevypadla, moja stará mama bola oveľa šikovnejšia ako som ja, vedela vložiť pečeň tak, že nepotrebovala nič zaistiť špáradlami a držala jej náplň fest :-)
- Naplnené kuracie krídelko s kuracou pečeňou som položila na múku...
- ...a postupne som všetky obalila v múke.
- Do hlbokého taniera som vyklepla vajcia, pridala som soľ,...
- ...priliala som plnotučné mlieko,...
- ...pridala som posekanú petržlenovú vňať...
- ...a zmes som spolu dobre vyšľahala, soľ v tejto zmesi postačí na ochutenie kuracej pečene a nestvrdne počas vyprážania neskôr. nie je nutné soliť aj pečeň ešte zvlášť.
- Do vaječnej zmesi som vložila v múke obalené krídelko naplnené pečeňou a obalila som ho.
- Do strúhanky som pridala čerstvo mleté čierne korenie, premiešala,...
- ...vložila som vo vaječnej zmesi obalené krídelko...
- ...a postupne som obalila všetky krídelká naplnené pečeňou.
- V panvici som nechala rozpustiť domácu bravčovú masť, vložila som pripravené krídelká a na strednom plameni som ich pomaly vyprážala najprv prikryté pokrievkou - asi 7 až 10 minút do peknej zlato - hnedej farby, pričom sa trojobal pekne nafúkne.
- Potom som krídelká otočila a vyprážala som ich pomaly už odokryté bez pokrievky zase do peknej zlato - hnedej farby tiež asi 7 až 10 minút na strednom plameni, treba si uvedomiť, že kuracie mäsko musí byť riadne prepečené zo zdravotného hľadiska, ale obal sa nesmie spáliť. Pri tomto spôsobe vyprážania sa dobre prepečie mäsko i pečeň.
- Vypražené kuracie krídelká som položila na papierovú kuchynskú utierku odsať od prebytočného tuku a potom som odstránila špáradlá a kovové ihlice.
- Do vaječnej zmesi som pridala zvyšok múky a zvyšnú strúhanku, premiešala dobre a na strednom plameni som pomaly vypražila - my to voláme "vikárka" a ideme sa za ňou utĺcť, pretekáme sa, koho bude.
- Nasledovalo servírovanie tejto úžasnej pochúťky, podávala som so zemiakovou kašou a spravodlivo rozdelenou vikárkou, verím, že som pripomenula starý osvedčený dobrý recept, ktorý mnohí z vás iste poznajú, pridala som spôsob mojej milovanej dobrej starej mamy, ako ho ona robievala s láskou v mojom detstve vždy pre mňa :-)
Prajem Dobrú chuť každému, kto sa rozhodne tento receptík vyskúšať.
|