Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Kuracie mäso možno pripraviť na tisíc spôsobov. Mali sme milú návštevu, tak som chcela prekvapiť niečim chutným a iným ako obvykle, poradili sme sa s mojim priateľom a podarilo sa. Veľmi chutilo, mali veľký úspech :-) a určite spravím aj inokedy.

4
porcie
4 hodiny minút
príprava
7 minút
na 70 - 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Kuracie prsia som umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou.
  2. Rozhodla som sa pripraviť kuraciu fáš, pokrájala som mäsko na malé kúsky. Môj priateľ mi vysvetlil, že pravá základná mäsová fáš sa pripravuje naškriabaním mäska ostrým nožom na veľmi jemno, podobne ako pri tatarskom bifteku z pravej sviečkovej, žiadnym mletím mäsa a ani catterom, ale nemal nič zásadného proti môjmu postupu.
  3. Mäsko som dala do cuttera, pridala som vychladenú sladkú smotanu. Smotana vsiakne do mäska, veľmi ho zjemní, premastí a dobre spojí.
  4. Všetko som spolu rozkutrovala,...
  5. ...pridala som soľ a znovu som ho rozkutrovala, aby bolo mäsko jemnučké, odložila som na 4 hodiny odpočívať do chladničky. V tejto fáze možno ešte pridať vaječný žĺtok, namočenú a dobre vyžmýkanú žemľu, muškátový oriešok, ev. iné korenie, najčastejšie biele mleté - ochutenie je výlučne na vás, ja som nechala kuraciu fáš len takto jednoducho, lebo ešte zapracujem do guliek bylinkové maslo, ktoré mäsko primerane ochutí a ešte zjemní.
  6. Zatiaľ som si pripravila bylinkové maslo, petržlenovú vňať som pokrájala na drobno,...
  7. ...pridala som zmäknuté maslo, prelisovaný cesnak, citrónovú šťavu, soľ,čerstvo mleté čierne korenie,...
  8. ... nastrúhaný polotvrdý údený ovčí syr a všetko som spolu poriadne vymiešala, ...
  9. ...zo zmesi som vytvarovala valček, zabalila do alobalu, ktorého oba konce som utiahla ako salonku a odložila som do mrazničky.
  10. Mäsko som vybrala z chladničky a rukami navlhčenými vo vode som vytvarovala mäsové guľky, ktoré som odložila na 15 minút do mrazničky.
  11. Z mrazáku som vybrala valček bylinkového masla, nechala som ho povoliť chvíľu a pokrájala som z neho asi 0,5 cm silné kolieska, zvyšok som vrátila do mrazáku, použijem v inom jedle a vybrala som mäsové guľky. Môžete vytvarovať aj guľôčky o priemere asi 0,5 - 1 cm, avšak tento postup je o niečo pracnejší.
  12. Mäsovú guľku som rovnomerne roztlačila do vlhkej dlane, položila som do stredu bylinkové maslo,...
  13. ... vlhkými rukami som opäť vytvarovala guľky.
  14. Naplnené guľky som obalila v hlbšej miske v múke, v zmesi rozšľahaných vajec s mliekom a soľou, napokon som ich obalila v strúhanke.
  15. Pripravila som obalené mäsové guľky v trojobale na vyprážanie.
  16. V hlbšom hrnci som pomaly na strednom plameni rozohriala olej a za otáčania som mäsové guľky pomaly vypražila asi 7 minút. Naraz sa nesmie dať veľa, aby sa olej príliš neochladil, plameň sa po vložení guliek mierne stiahne, aby sa guľky rovnomerne pretiekli, nesmú sa vyprážať z prudka, aby sa na povrchu nespálili a náplň nevytiekla, ale ochutila a zjemnila mäsíčko a všetko sa prepieklo rovnomerne!!!
  17. Vypražené guľky pekne do zlato-hneda som dala odsať z prebytočného tuku na papierovú utieku.
  18. Podávala som ich horúce, 5 guliek na jednu porciu, a ako príloha vynikajúco poslúžilo zemiakové pyré.
  19. Týmto spôsobom pripravené kuracie prsia sú vo vnútri veľmi šťavnaté a jemné, správne ochutené a na povrchu chrumkavé, vynikajúcej chuti. Návšteva bola príjemne prekvapená a veľmi ma pochválili, úžasne im chutilo a vypýtali si aj recept :-) Náplň môže byť veľmi variabilná poľa vašej chuti a vždy iná, základom však vždy musí byť maslo a citrónová šťava. Tieto guľky sa dajú pripraviť v predstihu a potom stačí len obaliť a vypražiť, môžete sa potom patrične venovať svojej návšteve.