Výdatná maďarská slepačia polievka (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Aké bolo moje prekvapenie, keď som v obchode uvidela maďarskú chladenú sliepku, krásne žltučkú, ....i keď najradšej nakupujem od našich výrobcov, chovateľov, pestovateľov, tu som neodolala...kúpiť čerstvú sliepku sa mi nepodarilo veru ani nepamätám...a keďže bola maďarská, hneď ma napadla dobrá silná maďarská slepačia polievka, ktorú varila moja babička z domácej sliepky....

8
porcií
30 minút
príprava
130 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Sliepku dobre umyjeme a rozrežeme na polovicu. Vložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou a dáme variť.Vody nedávame veľmi veľa, aby bola dosť silná. Dávame dobrý pozor, aby nám prudko nezovrela a nezmútila sa. Hneď ako zovrie, pozbierame vzniknutú penu a oheň stíšime. Osolíme, pridáme celé čierne korenie, rascu a trochu rozdrveného šafránu, od ktorého je polievka pekne žltučká(nemusí byť pri žltej domácej sliepke). Varíme veľmi pomaly 1 až 1 1/2 hodiny, podľa toho, aká je sliepka stará a tvrdá. Ak je to potrebné varíme aj dlhšie, lebo čím je sliepka staršia, tým sa dlhšie varí, ale aj polievka je lepšia.
  2. Keď už je sliepka napoly uvarená, začíname postupne pridávať zeleninu. Najprv dáme koreňovú zeleninu - mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb.
  3. Po polhodine varenia pridáme papriku, cesnak, paradajku, kelový a kapustný list, cibuľu(najlepšie s jednou šupkou), pór a varíme ďalších 20 minút.
  4. Na záver pridáme celý zemiak, petržlenovú a zelerovú vňať a vegetu. Varíme ešte 15 minút.
  5. Uvaríme si aj prílohu do polievky, napr.dobré domáce (kúpené)rezance.
  6. Podávame s rezancami, mäsom a zeleninou. Posypeme petržlenovou vňaťou.