Východniarsky podlistník a nalešniky (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Spomínam na kachľovú pec u babičky, kde sa piekol chlieb, koláče, ale i tzv. podlistník, t.j. cesto ako na zemiakové placky alebo haruľu pečené v rúre na kapustných listoch.

4 - 6
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Pripravíme si plech na pečenie, potrieme masťou a uložíme naň kapustné listy. Zemiaky nastrúhame nie celkom na jemno, dáme na sitko a dobre vytlačíme vodu zo zemiakov do misy pod sitkom. Necháme chvíľu postáť, vodu zlejeme a škrób vrátime k zemiakom. Pridáme nastrúhanú cibuľu, pretlačený cesnak, múku, majoránku, soľ, mleté čierne korenie, rascu a kyslú smotanu.
  2. Pripravené zemiakové cesto rozložíme na kapustné listy a dáme piecť do vyhriatej rúry.
  3. Po pol hodine pečenia potrieme povrch roztopenou masťou a pečieme ďalších 30 minút.
  4. Porežeme a podávame s hustou kyslou smotanou a mliekom.
  5. Z tohto cesta som robila aj placky-nalešniky na suchej platni. Niekedy sa robili priamo na šporáku. Z oboch strán upečieme do zlatista.
  6. Po upečení hneď, ešte horúce potierame surovým maslom.
  7. Podávame tiež s hustou kyslou smotanou a kyslým mliekom.
  8. Máme radi tieto placky, lebo nie sú tak nasiaknuté masťou a maslo im dodá lahodnú chuť.