Metrové rezy

Výborný metrový koláč (videorecept)

Autor receptu: sons

Metrový koláč je neoddeliteľnou súčasťou vianočného stola. Je plný nostalgie, vône domova, sviatkov a spomienok na detstvo.* Postup je síce náročnejší, ale výsledok je o to chutnejší.

100 minút
príprava
50-60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Dve formy na srnčí chrbát dôkladne vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  2. Cesto: Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do nadýchanej peny. Postupne, po lyžiciach pridávame striedavo vlažnú vodu a olej. Dôkladne zapracujeme do cesta. Primiešame aj vanilkový extrakt. Do žĺtkovej hmoty striedavo primiešame preosiatu múku a sneh z bielkov.
  3. Polovicu pripraveného cesta vlejeme do jednej formy. Do druhej polovice cesta metličkou primiešame preosiate kakao. Kakaové cesto vlejeme do druhej formy. Formy položíme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 ºC asi 50 minút. Zapichnutím špajdle vyskúšame, či je cesto upečené.
  4. Korpusy necháme vychladnúť vo formách a vyklopíme. Ak počas pečenia spodok korpusu nerovnomerne narástol, zarovnáme ho nožom.
  5. Krém: Dve tretiny mlieka privedieme do bodu varu. Vo zvyšku tretinu dohladka vymiešame pudingový prášok a prilejeme do horúceho mlieka. Uvaríme puding, do ktorého primiešame um. Puding prikryjeme potravinovou fóliou, aby sa na ňom nevytvorila koža a necháme vychladnúť.
  6. Zmäknuté maslo nakrájame na kocky a vyšľaháme s obomi cukrami do peny. Postupne po lyžiciach prišľahávame vychladnutý puding. Obe hmoty musia mať rovnakú teplotu, aby sa výsledný krém nezrazil.
  7. Korpusy nakrájame na plátky hrubé asi 1,5 cm. Plátok svetlého korpusu natrieme plnou lyžicou krému, rozotrieme a prilepíme kakaový plátok. Tak striedavo poukladáme všetky plátky. Zvyškom krému potrieme vrch koláča a dáme stuhnúť do chladu.
  8. Poleva: Čokoládu nalámeme na kúsky a roztopíme vo vodnom kúpeli, nakoniec pridáme lyžicu oleja. Necháme vychladnúť na teplotu tela. Roztopenou čokoládou polejeme koláč a necháme stuhnúť na chladnom mieste.
  9. Po stuhnutí krájame zohriatym nožom pod uhlom asi 45 stupňov na plátky tenké asi centimeter.
  10. Tip: Ak žĺtkovú hmotu na cesto dôkladne vyšľaháme, nemusíme do cesta použiť prášok do pečiva.