Výborný mandľový závin (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Je tu uz vela receptov na zaviny,ale rada by som sa s vami podelila aj o tento.Robila som ho uz viackrat,je chutovo vyborny,cesto je jemne a mäkkucke :-) Recept pochadza od skveleho Tureckeho kuchara a ja vam ho ponukam dalej..

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky dame muku,cukor,sol a premiesame lyzicou.Potom dame zmäknute maslo a vajce.Napucany kvasok,ktory sme si spravili z 1,5dcl mlieka,1kl cukru a drozdia.Napokon pridame este zvysnych 1dcl mlieka a vsetko poriadne premiesame..Ja by som poradila asi este tolko,ze to 1dcl zvysneho mlieka prilievajte radsej potrosky,lebo sa mi koli rozdielu muk stalo uz aj to,ze mi stacilo len 0,5dcl mlieka :-)
  2. ....vznikne nam trocha lepkave polotuhe cesto,ktore este pomocou muky uz len vytvarujeme do bochnika.Posypeme trocha mukou a dame na teplejsie miesto na 1h nakysnut..
  3. Kym cesto kysne,si pripravime plnku..Do misky dame mlete mandle,cukor,skoricu a koru z 1 a pol citrona.Ak chcete,mozte dat aj z dvoch citronov.Vsetko premiesame takto nasucho,potom dame 1 bielok(nevyslahany) a 1,5dl letneho mlieka.Premiesame a dame zatial bokom..
  4. ..cesto nam nakyslo..
  5. Na pomucenej doske cesto vyvalkame do tvaru obdlznika na hrubku cca.5-7mm
  6. ..rozotreme nan 50g spusteneho masla..
  7. ..porozdelujeme plnku a rovnomerne rozotrieme..
  8. ..a cesto zvynieme ako roladu smerom od seba..
  9. ..zavinieme ho opatrne,len tak volne a zlahka inak nam pri peceni moze prasknut..
  10. ..opatrne ho prelozime na plech s papierom a spojenim dvoch koncov vytvorime kruh.Treba strcit jeden koniec do druheho,aby to drzalo dokopy a aj sa pekne upieklo :-) Napokon cele potrieme zltkom,ktore sme zmiesali s troskou vody..
  11. ..Potom zoberieme dobry ostry nozik a pozakrajujeme nas kruh dookola.Zarezy maju byt hrube na 2 prsty..
  12. ..takto pozakrajovane ho dame piect na 30 minut do rury,ktoru sme si rozohriali na 180°C .Ale radsej si ho sledujte,lebo kazda rura pecie trochu inak.
  13. ..Uz hotovy kolacik..Sice mi trocha praskol,ale na chuti to nemenilo :-) Kedze bol natrety len zltkom,tak sa upecie do cervenkasta :-) Zavin po vybrati z rury zakryjeme utierkou,kludne aj dvomi a nechame takto vychladnut.Chladnutie takymto sposobom som sa naucila od mojej mami :-) Teplota (para) ktora unika pri normalnom chladnuti z kolaca,tu vdaka utierkam ostava zadrzana a smeruje naspät do kolaca.Cesto takymto sposobom chladne sice pomalsie,ale zostane este mäksie,nez obvykle ;-P
  14. Zavin vdaka citronovej kore a skorici vonia fantasticky! Chutovo je vyborny a cesto je jemnucke ;-) Namiesto mandli kludne mozete pouzit aj orechy,lieskovce alebo mak. Nech vam chuti ;-)