Čerešňový koláč

Výborný kefírový koláč s čerešňami a posýpkou (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Veľmi chutný, voňavý a zároveň jednoduchý ovocný koláčik, kefírové cesto je jemné, vláčne a mäkké. Čerešne dodajú výbornú ovocnú a posýpka jemnú maslovú chuť. Vyskúšajte aj Vy.

8-10
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv spravíme posýpku. Muku, cukor a vanilkový cukor spolu premiešame a pridáme nakrájané maslo. Prstami všetko rozmrvíme a odložíme posýpku do chladničky.
  2. Čerešne rozpolíme a odkôstkujeme.
  3. Suroviny na cesto by mali mať izbovú teplotu, takže vopred ich pripravíme. Aby cesto bolo mäkké a nadýchané miešame ho zásadne vareškou alebo metličkou, mixér neodporúčam používať. Zmäknuté maslo vymiešame vareškou alebo metličkou s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme po jednom vajcia, soľ. Sódu bikarbónu zamiešame do vlažného kefírového mlieka. Múku zmiešame s práškom do pečiva, preosejeme a na striedačku s kefírom pridávame do cesta. Cesto nemiešame príliš dlho, premiešame len aby sa spojili všetky suroviny a vzniklo mäkké cesto.
  4. Formu na pečenie (27-28 cm) vymastíme maslom a posypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme do formy a rovnomerne ho rozotrieme. Navrch poukladáme čerešne rezom nahor, zľahka ich zatlačíme do cesta a posypeme posýpkou.
  5. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 60 minút, či je hotové vyskúšame špajdľou, mala by ostať suchá.
  6. Na koláčik môžete použiť aj akékoľvek iné ovocie, výborný je s marhuľami, višňami, broskyňami, slivkami, ríbezľami a t.ď. Dobrú chuť!