Čerešňový koláč
Výborný kefírový koláč s čerešňami a posýpkou (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Veľmi chutný, voňavý a zároveň jednoduchý ovocný koláčik, kefírové cesto je jemné,
vláčne a mäkké.
Čerešne dodajú výbornú ovocnú a posýpka jemnú maslovú chuť. Vyskúšajte aj Vy.
8-10 porcií |
20 minút príprava |
60 minút na 175 °C |
Postup
- Najprv spravíme posýpku. Muku, cukor a vanilkový cukor spolu premiešame a pridáme nakrájané maslo. Prstami všetko rozmrvíme a odložíme posýpku do chladničky.
- Čerešne rozpolíme a odkôstkujeme.
- Suroviny na cesto by mali mať izbovú teplotu, takže vopred ich pripravíme. Aby cesto bolo mäkké a nadýchané miešame ho zásadne vareškou alebo metličkou, mixér neodporúčam používať. Zmäknuté maslo vymiešame vareškou alebo metličkou s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme po jednom vajcia, soľ. Sódu bikarbónu zamiešame do vlažného kefírového mlieka. Múku zmiešame s práškom do pečiva, preosejeme a na striedačku s kefírom pridávame do cesta. Cesto nemiešame príliš dlho, premiešame len aby sa spojili všetky suroviny a vzniklo mäkké cesto.
- Formu na pečenie (27-28 cm) vymastíme maslom a posypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme do formy a rovnomerne ho rozotrieme. Navrch poukladáme čerešne rezom nahor, zľahka ich zatlačíme do cesta a posypeme posýpkou.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 60 minút, či je hotové vyskúšame špajdľou, mala by ostať suchá.
- Na koláčik môžete použiť aj akékoľvek iné ovocie, výborný je s marhuľami, višňami, broskyňami, slivkami, ríbezľami a t.ď. Dobrú chuť!