Domáci kváskový chlieb

Výborný domáci pšeničný kváskový chlebík (videorecept)

Autor receptu: chefino

Tento chlebík sme si doma hneď zamilovali. Robievame si ho každý týždeň, niekedy aj častejšie.* Príprava je síce časovo náročná ale veľmi jednoduchá. Pokiaľ si viete prípravu dobre rozvrhnúť v čase, zvládnete to ľavou zadnou.

40 minút
príprava
55-60 minút
na 215 °C

Suroviny

Postup

  1. Začneme prípravou kvásku. Na rozrobenie kvásku potrebujete mať odloženú aspoň polievkovú lyžicu ražného kvásku. Vyrobiť ho nie je práve najjednoduchšie, preto je lepšie si ho od niekoho odobrať. Ale ak nemáte známeho, ktorý má ražný kvások, môžte si ho vyrobiť. Na internete nájdete množstvo návodov. Odporúčam nepoužívať urýchľovače ako cukor či med, iba múku a vodu. K nášmu odloženému kvásku pridáme ražnú múku a vodu a dobre zamiešame. Na tesno ho zavrieme v sedemdecovej zaváracej fľaši. Necháme kysnúť pri izbovej teplote 12 hodín. Odporúčam kvások zarobiť o šiestej ráno. Je to dobre časovo prispôsobené aj pokiaľ chodíte do práce. Pokiaľ Vám to bude vyhovovať, samozrejme môžte aj večer alebo kedykoľvek inokedy. Po dvanástich hodinách kvások otvoríme a odložíme si z neho polievkovú lyžicu na ďalšie pečenie.
  2. Kvások dáme do veľkej misky. Pridáme soľ, rascu a vodu a trošku rozmiešame, aby sa kvások zriedil a zakalil vodu nahnedo. Začneme pridávať múku. Kým je cesto tekuté, miešame varechou. Keď sa cesto už bude dať miesiť rukou, budeme ho miesiť a pridávať múku, až kým sa cesto neprestane lepiť na steny. Treba ale dbať na to, že čím menej múky dáme, tým náš chlebík bude chutnejší a vnútri mäkší. Preto to s múkou nepreháňajme. Je možné, že párkrát Vám to nevyjde ale nakoniec prídete na to správne množstvo. Je to cca 3/4 kg múky, ale niekedy sa mi to podarí už aj z menšieho množstva. Takýto pevný bochník necháme 12 hodín kysnúť v chladničke. Netreba zakrývať misku.
  3. Po dvanástich hodinách cesto vyberieme a poprekladáme. (To znamená, že si ho vyložíme na pomúčenú dosku a rukou naťahujeme až kým nestuhne na pevnú gumovitú hmotu, ktorá sa len veľmi ťažko dá natiahnuť.)
  4. Teraz máme dve možnosti ako pokračovať (vyberte si tú, ktorá Vám je časovo prívetivejšia): 1. možnosť: Cesto necháme pri izbovej teplote kysnúť 2 hodiny a znovu poprekladáme, teda zopakujeme 3. krok. A to isté zopakujeme ešte 2 razy; dokopy to je 6 hodín kysnutia. 2. možnosť: Cesto dáme znovu do chladničky na 12 hodín, potom ho vyberieme a poprekladáme.
  5. Pripravíme si ošatku alebo keď nemáte ošatku pokojne stačí aj miska vystlaná kuchynskou utierkou. Ošatku alebo misku riadne namúčime po celej ploche. Cesto vytvarujeme tak, aby všetky spoje boli z dolnej strany a aby sme ho mali po celej ploche krásne hladké. To preto, aby chleba pri pečení nepopraskal, a držal si pekný tvar. Ale nič sa nestane aj keď popraská. Cesto vytvarujeme do tvaru gule alebo valca, podľa toho akú máme formu. Cesto premiestnime do ošatky alebo misky a zabalíme do igelitky, ktorú nafúkneme vzduchom, aby sa nenalepila na hornú stranu cesta. Otvor igelitky zatočíme a podložíme pod formu, aby neunikol nafúknutý vzduch. Necháme kysnúť 2 - 3 hodiny.
  6. Rozpálime rúru na 215 °C zhora aj zdola a vložíme do nej plech vystlaný papierom na pečenie. Rozpálený plech vyberieme z rúry a vyklopíme naň bochník. Narežeme hornú stranu, aby mohla unikať vodná para z chlebíka. Riadne ho postriekame rozprašovačom vodou. Ak nemáte rozprašovač, môžete zobrať pohárik s vodou a prstami porozprskovať po chlebe. Vložíme do rúry a necháme na 215 °C piecť 5 minút. Potom teplotu stiahneme na 195 °C a necháme piecť 20 minút. Potom teplotu stiahneme na 180 °C a necháme piecť ďalších 20 minút. Potom chleba horizontálne otočíme a necháme piecť ešte 10 - 15 minút, aby bol krásne chrumkavý z oboch strán.
  7. Chlieb vyložíme z rúry, položíme ho na mriežku a riadne ho ešte postriekame vodou, aby sa na ňom vytvoril lesk. Necháme vychladnúť aspoň pol hodinu a môžeme krájať. Prajem dobrú chuť. Niečo tak úžasné ako čerstvý kváskový chlieb s hrubým plátkom dobrého masla len tak ľahko neochutnáte.