Vyprážané slané palacinky

Výborné palacinky plnené šunkou a syrom (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Chutia výborne teplé aj studené. Recept má už hádam aj 25 rokov, je trocha prácnejší a teda je to riadna kalorická bomba, ale ochutnať ho stojí za to.* Robievam ho preto iba 1-2x do roka, po celé tie roky odvtedy, čo som ich prvýkrát ochutnala. A vždy si rovnako pochutíme.

20 minút
príprava
5-8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr urobíme palacinky - z uvedeného množstva mi vyšlo 10 kusov. Necháme vychladnúť. Pripravíme bešamelovú omáčku - ja robím od oka, preto neviem jednotlivé gramáže surovín (rozpustíme maslo, pridáme múku, zarestujeme a prilievame studené mlieko podľa potreby a stále miešame, nakoniec ochutíme soľou, korením a pridáme strúhaný syr (nemusí byť ale dodá výbornú chuť). Paradajky pokrájame nadrobno, osolíme, okoreníme a zmiešame s posekanou petržlenovou vňaťou.
  2. Každú palacinku potrieme bešamelom, do stredu položíme plátok syra, na syr položíme plátok šunky, do stredu dáme 1-2 lyžičky paradajkovo-petržlenovej zmesi a urobíme balíček tak, že ...
  3. ...zahneme dovnútra pravý a ľavý okraj...
  4. ...zahneme k stredu spodnú stranu, potrieme kvapkou bešamelu...
  5. ... a nakoniec priklopíme vrchnou stranou. Balíčky obalíme v klasickom trojobale (múka, vajce, strúhanka) a vypražíme zo všetkých strán do zlatista. Podávame teplé alebo studené. Ja zvyčajne podávam iba so šalátom, pretože palacinky sú sýte, ale hodia sa aj varené zemiaky alebo zemiaková kaša.