Výborné celozrné lupáčky s náplňou a bez náplne

Autor receptu: tina133

12
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. V miske zmiešajte múky a z kvasnic, trošku cukru a mlieka pripravte kvások. Ten za pár minut zmiešajte s múkou a pridajte všetky ostatné ingrediencie, cesto poriadne vymieste a dajte kysnút 20 min na teplé miesto. Potom cesto rozvalkajte asi tam na 0,5 cm, vykrojte poharom s vačším priemerom kruh ktorý potom vyvalkajte do ovalu a ten prípadne naplnite do stredu plnkou, asi jednu až dve kavové lyžičky ( ja som mala makovú), výborné sú aj samotné bez naplnenia (stačí po upečení natriet masielkom, medom, džemom):))
  2. Lupáčiky dajte na plech s pečiacim papierom, pomažte vajíčkom alebo olejom a posypte makom, ja som dala slnečnicové semienka a nechajte ešte na plechu kysnut približne 40 minut, svoj objem tak dvakrat zvačšia. A potom už len jen dajte piect do truby rozpálenej na 250 stupňov, a po minutě teplotu stiahnite na 200 stupňov a pečte 15 - 20 minut. Záleží však na rúre.
  3. Použila som makovú plnku do závinov, ktorá je už ochutená cukrom a pridala som par lyžic horucej vody aby sa mi zmes spojila
  4. Dobrú chuť!výborné na raňajky so zárukou, že tam naozaj máte zdravú špaldovú múku. stačí i zamraziť a stále si pár potom na raňajky vytiahnuť. Takto to robím ja.