Výborná kakaová marlenka
Autor receptu: jackie7972
AJ RECEPTY AJ FOTKY KRADNUT JE NEPRIPUSTNE. REDAKCIA.
Tento recept som si dovolila ukradnúť od Evky A. :-)
Postup
- deň vopred si uvaríme salko - varíme dve hodiny, stále ponorené vo vode (ten papier sa variť nemusel:)
- Takže ideme na cesto. Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo, med....
- ... a cukor.
- Potom zmiešame polievkovú lyžicu sódy bokarbóny..
- .. s kávovou lyžičkou octu a pridáme k do hrnca
- Zmes nám začne trochu kypieť. Potom primiešame vajcia a stále miešame, aby sme nemali z toho praženicu:) keď vznikne hnedá pena, odstavíme z ohňa.
- Takáto hnedá pena:)
- Potom primiešame múku zmešanú s kakaom.
- ak by sa cesto nechcelo pekne vymiesiť, môžte pridať trochu vody alebo mlieka.
- Cesto nenecháme oddychovať, ale hneď s ním pracujeme (keby oddychovalo, ako pri vaľkaní by sa trhalo a praskalo)
- keď je už cesto oddýchnuté, rozdelíme si ho na 6 rovnakých častí.
- Vyvaľkané ho prenesieme na Cerou vymastenú a hladkou múkou posypanú opačnú stranu plechu a radielkom odrežeme okrajky. Najlepšie sa to robí tak, že si zvolíte nejakú formu - akýkoľvek kartón alebo forma vystrihnutá z výkresu, je to na vás, treba improvizovať:) A okrajky dáme taktiež upiecť, pretože postrúhanými sa bude posýpať hotová marlenka.
Predtým, ako cesto šupneme do rúry, šparátkom alebo vidličkou doň spravíme asi 10 dierok. Pečieme pri teplote 170C 5-7 minút, treba dávať na cesto pozor, lebo je tenké a aby nezhorelo:) Rovnako si upečieme aj ostatné pláty.
- Pripravíme si plnku - z týchto ingrediencií si uvaríme puding a necháme ho vychaldnúť.
- Medzitým ako puding vychladá vyšľaháme maslo....
- .. a potom doň postupne všľaháme uvarené Salko.
- Puding ešte stále chladne a tak postrúhame asi polovicu upečených okrajkov...
- ... ktoré potom preosejeme cez vyváračku
- No a keď nám už puding pekne vychladol, elektrickým šľahačom ho prišľaháme k maslu zmiešanému so Salkom.
- Je pred nami posledná časť - plnku si nejakým spôsobom rozdelíme na 6 rovnakých častí.
- Na každý plát rozotrieme až po okraj a pokračujeme až do konca:)
- posledný plát tiež potrieme krémom, ale už len tenučkou vrstvou, a takisto potrieme aj okraje zákusku.
- posledný plát tiež potrieme krémom, ale už len tenučkou vrstvou, a takisto potrieme aj okraje zákusku.
- Nie je to síce najjednoduchší recept, ale myslím, že stojí za to ho vyskúšať:) Tak dúfam, že bude chutiť:)