Pizza

Výborná domáca pizza

Autor receptu: lemonova

Na túto pizzu sa vám oplatí zohnať originálnu taliansku pizzovú múku. Dobrá bude aj z hladkej, ale talianska pizzová múka z nej urobí vyšší level.* Pôvodný recept som čerpala z Lenivej kuchárky, ale postupne som si ho upravovala na svoju mieru a toto je už moja osvedčená verzia.

4
porcie
70 minút
príprava
12-15 minút
na 210 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Mlieko zohrejte, aby bolo mierne teplé. Vlejte ho spolu s vlažnou vodou do hlbšej okrúhlej misy, pridajte cukor, podrvené droždie (prípadne adekvátne množstvo sušeného), vymiešajte, aby sa všetko rozpustilo. Hneď môžete pridať aj dve polievkové lyžice olivového oleja, preosiatu múku so soľou a vypracujte cesto. Bude trošku tuhšie. Netreba ho dlho miesiť, iba toľko, aby bolo pekne homogénne.
  2. Bochníček cesta ešte dobre potrite jednou lyžicou olivového oleja. Cesto prikryte a odložte na teplé miesto. Ja si dám do malého hrnca horúcu vodu, prikryjem ho tanierom, na ktorý ešte poskladám utierku a na tento vodný kúpeľ položím misu s cestom. Dávam pozor, aby misa nebola odspodu horúca, len príjemne teplá.
  3. Kým cesto kysne, pripravte si paradajkovú omáčku. Ak vám z nej ostane, môžete ju neskôr použiť na cestoviny alebo k mäsu :-) Na olivovom oleji opražte najemno posekanú cibuľu, pridajte nastrúhaný alebo pretlačený cesnak podľa vašej chuti, nakrájané paradajky, osoľte, pridajte cukor podľa chuti a chvíľu paradajky poduste. Keď paradajky dostatočne povolia, zalejte ich paradajkovým pyré. Uvedené množstvo je môj odhad. Nechajte len krátko prevariť, dochuťte bazalkou a odstavte. Ak máte viac času a chcete trošku zaujímavejšiu chuť, môžete k paradajkám pridať aj pol stredne veľkej mrkvy a kúsok zeleru. Keď sa zelenina spolu podusí, rozmixujte ju a až potom pridajte pyré.
  4. Cesto nechajte kysnúť 45 - 55 minút. Z tohto množstva môžete urobiť dve menšie okrúhle pizze, alebo ho môžete dať na klasický obdĺžnikový plech. Ak použijete pizzovú múku, bude mať cesto veľmi elastickú konzistenciu. Mali by ste ho ťahať, nie vaľkať. Ja osobne v tom nie som až taká zručná, takže ho čiastočne vyvaľkám a potom sa ho ešte snažím ťahať. Tým získate tenší korpus uprostred a vyššie okraje. Cesto preložte na plech, ktorý ste vystlali papierom na pečenie.
  5. Na cesto navrstvite paradajkovú omáčku. Potom je už len na vás, čo použijete. Ja mám rada klasickú chuť, takže obvykle najprv posypem pizzu strúhaným syrom, naň dám bohatú vrstvu šunky, olivy, prípadne vajíčko, čerstvé paradajky. Na pizzi je skvelé, že si ju každý urobí podľa svojho gusta. Pred vložením do rúry ju môžete ešte jemne pofŕkať olivovým olejom a pridať bazalku. Pizzu pečte pri 210 °C cca 12 až 15 minút. Treba ju skontrolovať, aby bola dobre upečená najmä odspodu. Verím, že vám bude chutiť. Bon apetit!