Výborná bešamelová omáčka

Autor receptu: rona33

Tento recept som si vylepšila sama. Môže sa použiť k jemnej zelenine ako karfiol, špargľa, k rybe, plodom mora a cestovinám, k ryži, do lasagní, či slaných koláčov. Môže sa aj zapekať.

10 min. minút
príprava
20 min. minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do rajnice dáme mlieko, bobkov list, korenie, cibuľu, rozmarín a privedieme do mierneho varu. Scedíme.
  2. Rajnicu umyjeme a osušíme. Potom v nej na nízkom plameni rozpustíme maslo. Prisypeme múku a miešame vareškou alebo metličkou. Par minút za stáleho miešania opekáme tak aby sa múka trochu sfarbila.
  3. Potom rajnicu zložíme a do zápražky na trikrát za stáleho miešania zapracujeme mlieko.
  4. Rajnicu vrátime na platňu a na nízkom plameni privedieme do varu. Jemne miešame a varíme asi 15 až 20 minút. ( Od chvíle, kedy usúdime že zmes nebude ďalej hustnúť, varíme ešte 5 minút ). Osolíme a dochutíme muškátovým orieškom, prípadne bielym mletým korením a vyšľaháme do leskla.
  5. Poznámky: Do zápražky prilievame teplé mlieko. Pri jeho ohrievaní môžeme pridať do mlieka rôzne prísady. Čierne korenie, biele korenie, bobkov list alebo cibuľu do ktorej sme predtým zapichli niekoľko klinčekov. Tieto prísady je potrebné vždy vybrať, hoci ich môžeme povariť aj v hustej omáčke a vybrať potom. Zápražka musí byť svetlá a nesmie chutoť múkou. Po dopražení ju môžeme nechať 15 minút odpočinúť. Ak sa vám vytvoria hrudky v omáčke, treba jú cez sítko precediť alebo premixovať. Ak sa vám omáčka mierne prichytí, prelejte do inej rajnice. Nikdy nezoškrabujte. Varte ďalej. Ak nechcete aby sa na omáčke vytvorila koža, rýchle ju spracujte, alebo do nej pridajte pridajte kúsok masla. Môžete ju aj zakryť fóliou. Na dochutenie omáčky môžeme vyskúšať pridať syr, parmezán, smotanu, maslo, šunku, muškátový oriešok, bylinky, kari korenie. Tí náročnejši môžu skúsiť krevety či ustrice.