Vrtuľky v pikantnej paradajkovej omáčke so zelerom, olivami a balkánskym syrom
Autor receptu: mariamka
Naša dnešná večera. Taká rýchlovka. Mala som krásny zeler s vňaťou, tak som použila
stonky z neho, ale môžete použiť aj stopkatý. Postup- Uvaríme cestoviny, ja som použila vrtuľky cca 400 g. Scedíme, prelejeme olivovým olejom.
- Už máme pripravené ostatné suroviny: cesnak, olivy, papričky, paradajkové pyré, zelerové stonky, postrúhaný syr. V zálohe sladká chilli omáčka.
- Na olivovom oleji krátko opražíme nasekaný cesnak. Pozor, aby nezhorel.
- Pridáme zelerové stonky pokrájané asi na centimetrové prúžky. Popražíme spolu s cesnakom. Môžete ich pridať aj viac, ja som sa bála, že to bude príliš aromatické, ale nebolo.
- Po chvíľke pridáme pokrájané olivy, chilli papričky, pretlak v mojom prípade pyré. Pridáme asi za lyžičku cukru a pražíme, aby pyré stratilo kyslosť.
- Po asi 5 minútach podlejeme vodou, ja som vypláchla oba kelímky od pyré a ešte jeden pridala. Pomelieme čerstvé mleté korenie, zakryjeme a omáčku varíme 15-20 minút. Ono tie stonky sú dosť tuhé, tak sa nebojte, že sa rozvaria. Môžete priebežne chutnať. Aj po tejto dobe ostali príjemne na skus. Omáčku odstavíme a poprášime oreganom. Vidno, ako pekne zredukovala.
- Pridáme postrúhaný syr (niečo necháme na ozdobu) a premiešame. Podľa chuti dosladíme, dosolíme (ja som nesolila vôbec - olivy aj syr sú dostatočne slané). Chuť má byť vyvážená, sladko-slaná, pikantná.
- A opatrne vmiešame cestoviny, môžeme ešte spolu prehriať, ale keďže omáčka je horúca, nie je treba. Vrtuľky majú tú výhodu, že sa pekne obalia omáčkou.
- Keby málo pálila, mala som ešte v zálohe túto sladkú chilli omáčku. Ale pálila akurát. Ale ja som si ju predsa dala, len tak, na holé, mňam :)
- Mládež už čaká, tak dobrú chuť :)
|