Vrtuľky v pikantnej paradajkovej omáčke so zelerom, olivami a balkánskym syrom

Autor receptu: mariamka

Naša dnešná večera. Taká rýchlovka. Mala som krásny zeler s vňaťou, tak som použila stonky z neho, ale môžete použiť aj stopkatý.

Postup

  1. Uvaríme cestoviny, ja som použila vrtuľky cca 400 g. Scedíme, prelejeme olivovým olejom.
  2. Už máme pripravené ostatné suroviny: cesnak, olivy, papričky, paradajkové pyré, zelerové stonky, postrúhaný syr. V zálohe sladká chilli omáčka.
  3. Na olivovom oleji krátko opražíme nasekaný cesnak. Pozor, aby nezhorel.
  4. Pridáme zelerové stonky pokrájané asi na centimetrové prúžky. Popražíme spolu s cesnakom. Môžete ich pridať aj viac, ja som sa bála, že to bude príliš aromatické, ale nebolo.
  5. Po chvíľke pridáme pokrájané olivy, chilli papričky, pretlak v mojom prípade pyré. Pridáme asi za lyžičku cukru a pražíme, aby pyré stratilo kyslosť.
  6. Po asi 5 minútach podlejeme vodou, ja som vypláchla oba kelímky od pyré a ešte jeden pridala. Pomelieme čerstvé mleté korenie, zakryjeme a omáčku varíme 15-20 minút. Ono tie stonky sú dosť tuhé, tak sa nebojte, že sa rozvaria. Môžete priebežne chutnať. Aj po tejto dobe ostali príjemne na skus. Omáčku odstavíme a poprášime oreganom. Vidno, ako pekne zredukovala.
  7. Pridáme postrúhaný syr (niečo necháme na ozdobu) a premiešame. Podľa chuti dosladíme, dosolíme (ja som nesolila vôbec - olivy aj syr sú dostatočne slané). Chuť má byť vyvážená, sladko-slaná, pikantná.
  8. A opatrne vmiešame cestoviny, môžeme ešte spolu prehriať, ale keďže omáčka je horúca, nie je treba. Vrtuľky majú tú výhodu, že sa pekne obalia omáčkou.
  9. Keby málo pálila, mala som ešte v zálohe túto sladkú chilli omáčku. Ale pálila akurát. Ale ja som si ju predsa dala, len tak, na holé, mňam :)
  10. Mládež už čaká, tak dobrú chuť :)