Bryndzové pečivo

Vrtuľky s bryndzou len tak k vínečku namiesto pagáčov (fotorecept)

Autor receptu: jerica

Konečne aj niečo na slano :-) Pridávam pre vás, ktorí hľadáte niečo, čím potešíte nielen návštevu, ale aj keď idete na návštevu k oslávencovi, tak ako sa potešila naša milá Tonka, ale aj Ľubka z Plaveckého Podhradia. Výborne nahradia klasické pagáčiky, je to jednoduché na prípravu, ale aj na finále, pre oslávenca k pripravenému vínečku (nepijem, držím sa volantu ako kliešť).

46
porcií
30 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. CESTO: Polohrubú 180 g a 320 g hladkú múku premiesime, pridáme HERU (môže byť aj maslo), nahrubo zapracujeme, pridáme 200 ml kelímok kyslej smotany, 150 ml smotanový jogurt, jedno žĺtko, 30 g droždie, 1 kávovú lyžičku cukor, 1 kávovú lyžičku soľ, zamiesim nahrubo, pridám 1 polievkovú lyžicu kačaciu masť, cesto vypracujeme na hladko. Spracované, prikryté odložím do chladničky do druhého dňa. Nie je nutné do druhého dňa, dá sa aj na pol dňa, ale v chladničke. Po vybratí z chladničky cesto hneď spracujem, nenechám "podkysnúť" Počas práce s cestom pod rukami cesto mäkne, kysne.
  2. Zatiaľ čo cesto odpočíva v chladničke, pripravíme si bryndzovú plnku.. Bryndzu zjemníme jogurtom, dochutíme nasekaným čerstvým kôprom, keď nie je čerstvý kôpor, radšej pridám nasekaný petržlen, alebo mletej červenej papriky.
  3. Vykysnuté cesto vyvaľkame na väčší obdĺžnik, polovicu cesta potriem kačacou masťou, ked nie je kačacia, môžeme natrieť aj bravčovou, posypeme nastruhaným syrom Grana Padano. Polovicu cesta preložíme na potretú masťou so syrom, prekladáme ako obálku, vyvaľkame znova na väčší obdľžnik, vyvaľkane cesto radlom rozdelíme na polovicu. Na jednu polovicu natrieme bryndzovú plnku a na druhú špenátovú s cesnakom.
  4. Preložím,
  5. zložíme na obálku,
  6. vyvaľkáme do obdĺžnika, cesto radličkou rozdelím na polovicu.
  7. Keď mám cesto rozdelené, na každé cesto natriem bryndzu, ale len do polovice cesta, natreté cesto preložím.
  8. Radlom na pizzu krájame do šikma,
  9. stočím do tvaru vrtulky, ukladám na plech, kde mám papier na pečenie.
  10. Vrtuľky poukladané na papieri na pečenie potriem vajíčkom, potieram len cesto, nie plnku,
  11. posypem sezamom,
  12. pečieme 20/25 minút na 180 °C.
  13. Druhú polovicu cesta som plnila špenátom s cesnakom, recept pridám.
  14. Použijem na obe polovice 250 g bryndze. Keď ale robím polovicu cesta so špenátovou plnkou, tak na jednu polovicu cesta ide 125 g bryndze a na rozriedenie 3 PL smotany alebo jogurtu, čo mám práve po ruke. Môj recept na Cesnakovo-špenátové vrtuľky len tak k vínečku, namiesto pagáčikov nájdete tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/cesnakovo-spenatove-vrtulky-len-tak-k-vineck/69701-recept.html
  15. Dá sa aj meniť na ružičku :-)
  16. Aj tak sa dá , hotové k vínečku :-)