Vráskavé čokoládové koláčiky fotorecept

jatanika - fotkajatanika, 17. marca 2011
Vráskavé čokoládové koláčiky (fotorecept)
Foto: jatanika

Jednoduché a efektné.

10 minút
na 170 °C

Suroviny

230 g
60 g
100 g
2
200 g
štipka
1/2 lyžičky
 na obalenie




Postup

  1. 1

    Čokoládu nalámeme a spolu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli. Necháme vychladnúť. Vajíčka (použijeme veľké) vyšľaháme s cukrom dobiela. Pridáme vanilkový extrakt. Primiešame čokoládu. Múku zmiešame so soľou a práškom do pečiva. Vmiešame do cesta. Cesto zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme na cca 3 hodiny do chladu.

    Vráskavé čokoládové koláčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom z cesta odoberáme kúsky a tvarujeme guličky s priemerom asi 2,5 cm. Ak to nejde, dáme cesto ešte do chladu (ja som chladila len 2,5 hodiny). Každú guličku dobre vygúľame v práškovom cukre tak, aby neostali čokoládové miesta. Prebytočný cukor jemne strasieme.

    Vráskavé čokoládové koláčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Guličky dávame na plech ďalej od seba, lebo sa budú trochu roztekať. Plech nie je nutné mastiť. Cukor bráni prilepeniu.

    Vráskavé čokoládové koláčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme pri 170 stupňoch asi 10 minút. Koláčiky majú byť na povrchu upečené, ale vo vnútri vláčne. Pri pečení pekne popraskajú - zvráskavejú.

    Vráskavé čokoládové koláčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z dávky je cca 50 koláčikov. Koláčiky sú najlepšie hneď po upečení. Je lepšie ich zjesť v deň keď boli upečené, pretože do druhého dňa dosť stvrdnú.

    Vráskavé čokoládové koláčiky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

petravoska
sú ozak krasne, myslis, ze by im nepomohlo trosku ohriat v mikrovlnke, aby opat zmäkli?
jatanika
myslím si, že hej... ale pravdupovediac som to neskúšala...čože je taká dávka pre moje deti :-)))
vierik
nepomohlo by im troška oleja,aby boli aj na druhý deň mäké ?
Sú pekné...
honestka
podobny recept ma M. Stewart a robievala som ich na vianoce-
ten cukror je na nich velmi efektny a tak sa mi pacil, ze som ho vyuzila aj pri inych drobnych kolacikoch a naozaj su velmi dobre- po vyskusani ostanu oblubene.
honestka
neviem ako tento recept, ale ked sa odlozia do plastikovej krabice AK - TAK vydrzia aj tyzden. inac ich mozete ozivit rovnako ako medovnicky.
pivonka
Sú fakt krásne a iné, ako ostatné čajové pečivko.
jatanika
@honestka , vidím, že sa vyznáš... hneď som si myslela, že čo o nich neviem ja, ty určite budeš... a pridáš pár dobrých rád...tak dík aj za ostatných... my sme na tom ako @ancicka , u nás nestihnú stvrdnúť... zjeme ich v ten istý deň...
jatanika
a možno by uzavreté ostali vláčne... ja som len zo dva ukryla na tanieriku do skrinky, že čo sa s nimi stane do druhého dňa... a dík všetkým za kladné ohlasy... potešili ma...
moli
Hm, veru na kráse im vrásky neuberajú!Sú krásne až si ich chuť viem v ústach predstaviť :o) Mňam! KK
jatanika
díky dievčatá, mňa tiež hneď dostali, keď som ich kdesi na nete zahliadla... robila som aj iné, trošku slávnostnejšie - aj s mandľami... ale mi tak pekne nezvráskaveli... tie ešte musím doladiť :-))
sovka62
Po každej stránke výborné. Jedna sú vráskavé ako ja (aspoň nebudem sama) a jednak ich netreba vykrajovať (čo ja nerada). Takže vyskúšam, môj čokoholik bude v siedmom nebi.
dadmara0807
@jatanika ahoj zajtra idem spraviť len som sa chcela opýtať "vanilkový extrakt" máš na mysli arómu??? a koľko dať? ďakujem
jatanika
@dadmara0807 , v tých zahraničných receptoch je, že extrakt... ja si pod tým predstavujem arómu... neviem či úplne správne... ja som dávala mandľovú... trošku, zo 2 kvapky
piczur
a to aj vydržia do druhého dňa? ukladám, skúšam, ďakujem
jatanika
no u nás nie... preto o ich skladovaní viem tak málo :-)))
alexola
odskúšané, sú výborné aj na druhý deň, aj keď ozaj tvrdé (ku káve alebo k čaju vynikajúce! :)
klaura
jéj, toto musím vyskúšať ... vyzerajú naozaj dobre ...
sharona
Koláčiky som piekla, boli super, ja čokoládové moc nemusím, ale tieto mi chutili. Vydržali nám mäkké 3 dni, ale boli zatvorené v krabici.
slaavka
Tak, cerstvo dopecene, krasne vraskave a vlacne aj napriek tomu, ze som to s pecenim presvihla o dobrych 10 minut naviac :D Ach to moje male baculko :)
Musim povedat, ze na moj vkus su fest sladke (nabuduce dam menej cukru alebo pridam kakao), ale o to viac vhodne ku kave, a pre muzov a deti tak ci tak tip top.
Velka vdaka za super recpet!
slaavka
P.S.: V uzavretej nadobe mi mäkke vydrzali tusim dobry tyzden. Takze no problemo :)
jatanika
@slaavka , vďaka, že si sa ozvala ... som rada, že koláčiky vyhovujú ... máš pravdu sladké naozaj sú .... trochu záleží aj od použitej čokolády ... viacpercentná je lepšia :-))
domci4
nechutia ako tie koláčiky čo sa dajú kupiť skoro všade? také perníčky? :)obalené v takej cukrovej glazure?
jatanika
tak teraz si ma @domci4 , dostala ... ak myslíš také perníčky ako ja, tak tie som nejedla roky, možno aj dáke desaťročie :-)) ... a nie sú tie kupované korenené a rumové? .... tieto koláčiky sú najmä sladké a čokoládové ... asi ako brownies
silvia68
práve som ich dopiekla, vyzerajú nádherne, dúfam že budú chutiť rovnako dobre ako vyzerajú.
slaavka
Jatanika prosim ta, mozes mi napisat, aku cokoladu do nich pouzivas ty, alebo aj ostatni? Ja som ich robievala casto, potom chvilku pauza a teraz som do nich dala 85 percentnu v domnienke, ze som to tak robila aj predtym, a z cesta je po troch hodinach kamen. Inak som robila uplne vsetko podla planu, takze som si pomerne ista, ze to bude tym. Asi sa vratim k tej 55%
dvorka
Dnes som s týmito koláčikmi urobila veľké haló dokonca aj u môjho ocka, ktorý veľmi nezvykne chváliť, no koláčiky sa mu nie len páčili ale aj veľmi chutili a zjedol ich dosť. Ďakujem.
saki
u nás každý týždeň musia byť nejaké koláčiky-jednohubky:-) a po vyskúšaní tvojho receptu sú u nás na 1.mieste...ďakujem za skvelý receptík.
moli
Ja ich robievam aj s pohánkovou múkou a miesto 60 g masla pridám 90 g masla a sú mäkučkeeeeeeee aj na druhý deň. Aj k bielej pšeničnej múke môžete pridať o kúsok viacej masla, budú famózne
christine1803
Neviem, či už nebolo náhodou napísané, ale ja som ich skúšala prvý krát, nakoľko mám rada kombináciu čokolády a pomaranča, do receptu, ako je napísaný, som po vychladnutí čokolády primiešala 1dcl pomarančovej šťavy plus nastrúhanú kôru z jedného pomaranča. Koláčiky sú vynikajúce, prevoňané, a mäkkučké, krehké, vynikajúce. Všetci chvália. Vyskúšajte.
mima25
Prosím neskúšal niekto urobiť cesto a nechať v chladničke dlhšiu dobu, potom piecť toľko kúskov kolko zjeme?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia