Perníkový závin

Voňavý perníkový závin plnený slivkovým lekvárom a orechmi

Autor receptu: redakcia

Tento perníkový závin už pri pečení rozvonia celý váš dom.

30 (+ odležanie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do misy preosejeme múku spolu s práškovým cukrom a práškom do pečiva na perníky. Pridáme vajce, med, rum, mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Prikryjeme ho a necháme asi hodinu odležať pri izbovej teplote.
  2. Cesto rozdelíme na polovice a vyvaľkáme z neho pláty hrubé asi 4 mm. Každý potrieme polovicou slivkového lekváru a posypeme polovicou nasekaných orechov. Slivkový lekvár môžeme najprv vylepšiť kvapkou rumu alebo čerešňovice a orechy zľahka nasucho opražiť.
  3. Záviny zavinieme tak, že cesto rolujeme z oboch strán oproti sebe do rolády a okraje k sebe pritlačíme. Záviny preložíme spojom dolu na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Upečené záviny posypeme práškovým cukrom.