Voňavé a prudkojedlé pečené papriky podľa Anyny Bachčevan fotorecept

sracz - fotkasracz, 26. júna 2012
Voňavé a prudkojedlé pečené papriky podľa Anyny Bachčevan (fotorecept)
Foto: sracz

Ďalšia z pôvabných spomienok na mladé letá. Na Bachčevanovcov - Bulharov, milých susedov, vzácnych rodinnných priateľov z Barčianskej pod Šibenou horou v mojich rodných Zobraziť celý popisĎalšia z pôvabných spomienok na mladé letá. Na Bachčevanovcov - Bulharov, milých susedov, vzácnych rodinnných priateľov z Barčianskej pod Šibenou horou v mojich rodných Košiciach. Brat Imrich sa narodil v marci r. 1950 a ešte ako kotňak v rozbehu, nevedel poriadne vyslovovať, pomenoval milú pracovitú Ilonkanéni (teta Helenka) po svojom – Anyny. Varila vynikajúco, chutne a zdravo. Aj tento jednoduchú letný rcp je toho vďačným dôkazom. Tieto papriky obohatia Váše menu. Skúste, určite neoľutujete!

3
porcie
20 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks veľká čerstvá
podľa potreby g
1 PL v
podľa potreby ml




Postup

  1. 1

    papriky umyjeme pod tečúcou studenou vodou a utierkou osušíme; uložíme na veľkú suchú panvicu (alebo, v prípade plynových šporákov, na kovovú platňu) a dôkladne, po všetkých stranách, či ak chcete dookola, opečieme; nebojte sa, smelo a odvážne – trvá to 5 ÷ 7´, podľa veľkosti paprík!

    Voňavé a prudkojedlé pečené papriky podľa Anyny Bachčevan (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ak sú papriky na jednej strane čierne a samý pľuzgier, pomocou kuchyňských kliešti ich postupne obraciame a pečieme ďalej.

    Voňavé a prudkojedlé pečené papriky podľa Anyny Bachčevan (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ak sú poriadne opečené a čierne ako duša bezbožníka, preložíme ich do plastového vrecúška, dobre uzatvoráme a necháme 12 ÷ 15´ aby sa „dusili“ vo vlastnej pare => ľahšie sa bude oddeľovať spálená koža.

    Voňavé a prudkojedlé pečené papriky podľa Anyny Bachčevan (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vlastnou parou uvoľnená koža sa ľahko lúpe, ale paprikové mäsko páli ako čertov dych!

    Voňavé a prudkojedlé pečené papriky podľa Anyny Bachčevan (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    olúpané papriky rozložíme na pomocný tanier, dôkladne ich osolíme a zľahka položíme na rozprestretú hrubú (PHM - polohrubú) múku po obidvoch stranách.

    Voňavé a prudkojedlé pečené papriky podľa Anyny Bachčevan (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na druhú rozohriatu panvicu nalejeme 3 ÷ 4 PL ololeja a na horúcom opečieme osolené a múkou zľahka osypané papriky, obojstranne, do zlatohneda.

    Voňavé a prudkojedlé pečené papriky podľa Anyny Bachčevan (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    tak, a voňavá, zdravá a ľahkostráviteľná dobrota je pripravená na maškrtenie;

    Voňavé a prudkojedlé pečené papriky podľa Anyny Bachčevan (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    braček Imrich – Čiňu – bol na vyprážané kuriatka (a platí to podnes), no ja a mamka Aňuci, by sme túto dobrotu nevymenili za žiadne mäso sveta!!! Servírovanie: ja to mám rád iba tak, bez ničoho, in natúra a milú papriku zjem aj s jaderníkom (ten chutí ako baklažán), ale môže sa podávať s bielym chlebíkom, rohlíkom, baquett_ou, poliata horúcim maslom, alebo ako viacbojový tanier s vyprážaným karfiólom, či syrom, či oštiepkom v šunke, či baklažánom, s novými zemiakami s maslom a petržlenovou vňaťou, ...! Iniciatívam sa medze nekladú & proti gustu žiaden dišputát!

    Voňavé a prudkojedlé pečené papriky podľa Anyny Bachčevan (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

kucharka100
@sracz pozdravujem za veľkú mláku a veľmi pekne ďakujem za nový a chutný recept. Bulhari boli aj sú špecialistami na pestovanie zeleniny. Proste sa vyznajú...a aj ich recepty sa u nás udomácnili. Dokonca aj moja spolužiačka sa vydala za Bulhara. Majú krásne manželstvo.
vini55
Už sa teším, postup podobný ako na grilovanú paprikovú pastu /vrele všetkým odporúčam!/, až na ten záver. Už som bol pozrieť, či sa niektorá paprika pod fóliou netvári jedlo, no budem musieť ešte vydržať. Určite skúsim, papriku a paradajky sú pre mňa prudko jedlé. Ďakujem za recept.
izabella929
super receptík),iež ma to naučili robiť priatelia v bulharsku...vynikajúca ľahká večera...ja som si to okrem oleja ,pokvapkala citronom...díky za pripomenutie.-))))
mijaita
napad hodny Oskara ! Uz se tesim, rada testuju co neznam .
medulienka122
sracz, mala som podozrenie, že si košický šrác, aj ja som sa narodila a vyrastala pod Šibenou horou na Barčianskej ulici,možno sme boli susedia, možno spolužaci, ktovie... normálne som začala byť sentimentálna,bolo to krásne...ach, jaj. P.s. k tým tvojim receptom- no obdivuje ťa, sú super!
janara
poznám opečené papriky,mám suseda, Bulhara, ale po upečení sa do papriky dá balkánsky syr, paprika sa obalí v múke a potom sa dáva do cestíčka (múka+ vajíčko) a opečie sa na panvici...fantastické , mňam :)
rea1
ja si zarobim olej, citronovu stavu a hrbu cesnaku a mile upecene a ocistene papriky do tejto "marinady" este za tepla nalozim. malo by sa to nechat odstat, vraj najlepsie do druheho dna a vraj to aj dlho vydrzi ale u nas nikto nevie, ako dlho to vydrzi lebo sa mile papriky zozeru hned a ked sa mi ich podari schovat, tak len dovtedy, kym syn neodhali, kam som misu s nalozenymi paprikami zastrcila. alebo kym vo mne nezvitazi moje horsie ja a nezacnem chodit uždibovať. ale rozhodne vyskusam aj takuto variantu, lebo sa mi naramne paci. lahke letne jedlo.
tatranka
Takto pečenú papriku som jedla u spolužiačky z gymnázia.Tiež boli Bulhari.Boli to vychýrený zeleninári u nás v Kežmarku.
Táto dobrota ma napadla pred pár rokmi.Urobila som si ju,ale od v tedy nie.A poviem aj prečo.Dostala som tak strašnú žlčnikovú koliku,že som si myslela,že je to môj koniec.Odviezli ma do nemocnice a po ukľudnení záchvatu a vyšetrení,mi zĺčnik zoperovali.
Od vtedy nemám ani odvahu si takúto delikatesu urobiť.Jednoducho mám rešpekt.
Možno to vtedy ani nebolo z tej papriky,ale ja som si nejako vsugerovala,že za všetko mohla tá ohromná opekaná paprika.
Musela by som nazberať veľmi veľa odvahy,aby som si tvoj príma recept zopakovala.
medovnicek
to musí mať aj úžasnú vôňu, hor sa na trhovisko pre čerstvé papriky, aby som mohla vyskúšať
jody
Feribácsi! A keď to vyskúšate z originál kápie, alebo PCR papriky, tak sa o nej pobijete... :-)
jozka2
ano tieto papriky urobila moja znama ked ma prisla navstivit,taku dobrotu som predtym nejedla,ona do vypeku po oprazeni paprik dala paradajky a trochu ic oprazila a dochutila a jedli sme s paprikami a kuskom chleba
mijaita
@sracz prave cekaji na obaleni v mouce a opeceni. Na obed prijde kamaradka, tak dnes se testuje a veeelmi se tesim! Mame dve zelene (slovenske) papriky a 2 cervene.
@alexdidi dobre pripomenuti toho paprikoveho rizku, nahodou bych ho asi neobjevila. Sice nevycpu zadnou sunkou, ale udelam nejakou napln s mleteho masa, ochutim tak, aby se hodilo k paprikam.
sracz
Blahoželám Ti @mijaita ku krásnej voňavej fajnotke; si nielen veľmi šikovná, ale aj milá a taktná! Ak máš rada a robievaš, bryndzové halušky, skús ich na liptovský spôsob = v samostatnom malom kastróliku si v osolenej vode uvar dva÷tri obielené zemiaky a potom ich, scedené, vmiešaj do hotových halušiek (na Liptove ich varia spolu s haluškami), všetko ostatné podľa zaužívaného technologického algoritmu. Odporúčam aj spišské pirohy, nedávno ich nádherne predstavila vo svojom rcp Ružomberčanka v Brne @Renka73 - provokatér - (Bryndzové pirohy), ktoré po vyvarení ešte obojstranne opeč do zlatohneda vo výpeku zo slaniny (mňa to naučila teta Margita v Kežmarku, ale na kuracej masti), postraš ich jemne orestovanou zelenou cibuľkou, nadstav 2÷3 PL kyslej smotany a .... ach Bóže ... - taktiež prudko jedlé, iba pred týmito "lukulskými" hodami si v duchu zašepkaj: žlučníku uhni, jede nápor! Tak ahoj do "Prahoch" a želám Ti vrtkú varešku i dobrú chuť!

P.S.: ... a ako Ti, pri a po pečení paprík, voňal celý byt?
mijaita
@sracz ojalaaaa, to jsou recepty!! Sice jeste mam lahodno v puse po paprikach, ale uz je mi jasne, ze to co pises, rozhodne spáši ! :-) Ty pirohy, i kdyz neopecene, jsem jedla prvne v Luckach, ale doted jsem z nich u vytrzeni! Natoz opecene v kurecim vypeku... Recept mam z Varechy stejny, jako mi rekli v Luckach damy v kupeloch ! :-) Jak rada na to vzpominam !
Do halusek brambory? Slysim prvne, nybrz brambory mame radi, dalsi halusky budou pojmenovane po tobe .... :-)
Moc diky !
A byt, ten vonel paprikama a salveji, na ktere jsem delala v masle gnocchi.
Zlucnik uz nemam, ale ty se priprav na skytavku, a poradnou !! :-)
mijaita
Na varechacske svetlo vytahuji tyhle @sracz papriky, ktere se tu krčí v zapomění. Už jsem je smažila víc než hodněkrát. Červené jsou nejlepší. doba kapií se blíží, neváhejte, vyzkoušejte!


mijaita
nevím kde se stala chyba, ze se obrazek vlozil nekolikrat, pozadala jsem adminy o odstraneni tech nadbytecnych.
babulicka
Fantasticke zradielko!!doteraz som pecene papriky nakladala do marinady olej,balzamiko ,ale po tom co som vyskusala tento recept to prehodnocujem🤩




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia