Tekvicová roláda

Voňavá tekvicová roláda (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Tak toto je dámy a páni dokonalosť sama, nebe v hubě, neskutočná chuť.* Garantujem, že nevydrží nie že do druhého dňa, ale ani do konca toho dňa keď ju upečiete. Ja, ktorá ledva ochutnám to čo upečiem som zjedla asi 5 kusov jeden po druhom, a kebyže sa vo mne neprebudí svedomie, tak ju nie že zjem, ale zožeriem úplne sama a hneď. A napriek tomu, že je tam naozaj veľa cukru, vôbec nepôsobí presladene - tak nejako ho tá tekvica v ceste stiahla.

10-12
porcií
30 minút
príprava
17-18 minút
na 175-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr som v mise zmiešala múku s práškom do pečiva, škoricou a soľou. Pôvodný recept nešpecifikoval druh múky - v zahraničí zrejme majú jeden druh na pečenie ??? Ja som dala polohrubú a hladkú v pomere cca 3:1. Takisto v pôvodnom recepte sa šľahali celé vajíčka, ale ja nemá dobré skúsenosti s korpusom z celých vajíčok, tak som oddelila žĺtky a bielky zvlášť. Ale pokojne môžete skúsiť vyšľahať celé vajíčka. Z dvoch bielkov som vyšľahala tuhý sneh. Žĺtky s tretím vajíčkom som vyšľahala do svetlej a nadýchanej peny, postupne som do nej zašľahala oba cukry, tekvicové pyré a vanilkový extrakt. Nakoniec som ručne vmiešala sypkú zmes (múka, škorica, prášok do pečiva, soľ) na striedačku so snehom z bielkov. Cesto bolo krásne nadýchané.
  2. Pekáč som vystlala papierom na pečenie a rovnomerne som naň rozotrela cesto. Možno v budúcnosti papier na pečenie niečím zľahka pomastím, predsa len cesto je od tekvice vlhkejšie. Cesto som piekla na 175-180 °C asi 17 minút (najskôr na 180 °C asi 12 minút a zvyšok času na 175 °C). Po upečení som cesto prevrátila na práškovým cukrom pocukrovaný papier na pečenie a opatrne som z neho stiahla papier na pečenie, na ktorom sa pieklo. Korpus som spolu s papierom na pečenie zrolovala, zabalila do vlhkej kuchynskej utierky a nechala som ho vychladnúť.
  3. Pokiaľ korpus chladol, pripravila som krém zmiešaním všetkých surovín okrem malín (maslo musí byť naozaj mäkké, inak sa vám nebude dať dobre rozmiešať v kréme). Po vychladnutí korpusu som tento rovnomerne potrela krémom, bohato som ho posypala sušenými malinami, zrolovala, zabalila do papiera na pečenie (môžete použiť aj potravinársku fóliu) a nechala v chladničke stuhnúť (aspoň 2-3 hodiny), ideálne cez noc.
  4. Po stuhnutí som roládu poprášila práškovým cukrom a ozdobila lyofilizovanými malinami.