Voňavá panvica plná farieb

Autor receptu: iwuska

Netrúfam si nazvať svoj výtvor paellou, aj keď inšpirácia je jasná. Toto je lacnejšie jedlo, len s jedným druhom mäsa, bez morských potvor (tie mrazené nemám rada a čerstvé a mi nechce vláčiť z Metra v týchto teplách) a so všadeprítomnou cukinou. Hlavnou zložkou je iste zmes korenia, ktorá ho posúva niekam ďalej od rizota. Množstvá neudávam, robím odoka a preto toto ani nie je návod, skôr inšpirácia a posmelenie vašej kreativity k experimentom s koreninami, nie len hotovými balenými zmesami.

Postup

  1. Kuracie stehná si poriadne umyjeme a naporcujeme na horné a dolné a posolíme. Na veľkej hrubostennej panvici si zatiaľ rozohrejeme cca 4 PL olivového oleja, na ktorom mäso opečieme z oboch strán asi po 5 minút, dávame pozor, aby sa nepripálilo. Kým sa kura opeká, nakrájame si na väčšie kocky cibuľu a pridáme ju ku kuraťu. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni necháme dusiť asi 20 minút, kým je mäso polomäkké. Ja kuracine vôbec neverím, čiže tepelnú úpravu vždy dosť predĺžim, treba počítať ešte asi s pol hodinou na dusenie s ryžou.
  2. Kým sa mäso dusí, očistíme a nakrájame si cuketu na kocky cca 2x3 cm, papriky na väčšie prúžky, petržlen na krúžky, cesnak na plátky a asi dve hrste petržlenu natrháme v rukách.
  3. V mažiariku si zmiešame papriku, kajenské korenie (podľa chuti na pikantné), šafrán, rímsku rascu, tymián, majoránku, rozmarín, čierne korenie a granulovaný cesnak a poriadne roztlčieme. Kto má čerstvé bylinky, najlepšie urobí, keď ich natrhá a pridá do jedla v tejto podobe.
  4. K mäsu s cibuľou pridáme nakrájanú zeleninu, trochu osmahneme, pridáme ryžu, soľ podľa chuti a koreninovú zmes. Premiešame, podlejeme vodou, po zovretí dusíme na najslabšom plameni pod pokrievkou, pokiaľ nie je ryža úplne mäkká. Pokaľ je vody málo, podlejeme počas prípravy vriacou vodou, pokiaľ sa nám zdá veľa, necháme odokryté odparovať. Pri prvom podliatí pridáme asi dva centimetre nad povrch ryžovej zmesi. Pridáme dva bobkové listy.
  5. Po 20 minútach pridáme mrazený hrášok. Asi po pol hodine je ryža úplne mäkká, no nie rozpadnutá, všetko je šťavnaté, nie suché, ani sa to netopí vo vývare. Odstavíme, hojne posypeme natrhaným petržlenom, prípadne dosolíme na tanieri a podávame s čerstvými sladkými cherry paradajkami.