Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept venujem najmä diabetikom i zdravým milovníkom chleba, je z múky Semolina durum a Špaldovej múky v pomere, ktorý je práve vhodný pre cukrovkárov. Semolina durum má nízky glykemický index a Špaldová múka má iné vynikajúce vlastnosti, ktoré sa v chlebíku výborne dopĺňajú. Tento zdravý chlieb má jemnú orieškovú chuť, je vzdušný vláčny vo vnútri a na povrchu chrumkavý. Podáva sa ako príloha k šalátom, rôzne upraveným mäsám, rybám a polievkam i samostatne. Recept je z No.Salty.

8
porcií
150 minút
príprava

Postup

  1. Špaldová múka sa vyrába z nešľachtenej pšenice, je známa už 7 tisíc rokov pred n. l., má vysoký obsah gluténu a znášajú ju aj niektorí coeliatici, lebo má iné zloženie ako glutén z inej pšenice, je vhodná aj pri intolerancii na iné druhy pšenice. Obsahuje vitamíny B1, B3 a B12, je zdrojom mangánu a horčíka, čo je vhodné pre ľudí s migrénou, ateroskleozou či cukrovkou, pre chorých s vysokým TK, s vysokou hladinou cholesterolu. Pre vysoký obsah vlákniny pomáha predchádzať vzniku žlčových kameňov. Pripravuje sa z nej chlieb, cestoviny, palacinky, koláče, knedle, keksy, rôzne pekárenské pečivo, dokonca špaldový nápoj, ktorý je náhradou kravského mlieka a iné. Dôležité je vedieť kombinovať ju v správnom pomere s inou múkou.
  2. Do vandlíka som dala semolinu durum múku, špaldovú múku, soľ...
  3. ...a všetko som spolu dobre premiešala.
  4. Do malého kastrólika som dala 1 CL Sladenky - jačmenný sirup a 1 CL medu, pre diabetikov miesto medu treba dať vhodné umelé sladidlo. Pridala som 300 ml vody a zahrievaním sa tieto dve zložky rozpustili, doi vlažnej zmesi som namrvila čerstvé droždie a nechala som vzísť kvások. - asi 15 minút.
  5. Vykysnutý kvások som vliala k múčnej zmesi, pridala som 2 PL olivového oleja a...
  6. ...vymiesila som rukami hladké, polotuhé nelepivé cesto, kým sa nezačali vytvárať pľuzgieriky - asi 10 mminút, nechala som ho prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť - asi 1 hodinu.
  7. Vykysnuté cesto som ešte premiesila na ľahko pomúčenej doske, ďalej už podsypávať netreba, s cestom sa veľmi dobre pracuje.
  8. Rozdelila som cesto na približne rovnakých častí a bez ďalšieho kysnutia som s ním pracovala ihned.
  9. Z každej časti som dlaňami ušúľala asi 60 cm dlhý šúľok.
  10. Šúľk cesta som 3x vlnkovite ohla a jeho voľný koniec...
  11. ...som založila za jednu časť vlniek hore, čím vznikol tvar vlnkového chlebíka.
  12. Vlnkové chlebíky som uložila na plech s pečiacim papierom.
  13. Nechala som ich kysnúť pod čistou utierkou asi 1 hodinu.
  14. Potrela som ho vlažnou vodou a...
  15. ...husto som ho posypala sezamom.
  16. Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 210 stupňov 15 minút, potom som znížila teplotu na 190 stupňov C a dopiekla za 10 minút.
  17. Upečený chlieb som nechala vychladnúť na mriežke a uložila som ho na podnos.
  18. Na priereze vidno, že je ľahký, nadýchaný,na povrchu chrumkavý, má príjemnú orieškovú chuť a je mäkký a vláčny i na druhý deň, odporúčam vyskúšať.