Vlnkový chlieb so sezamom z múky semolina durum a špaldovej múky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tento recept venujem najmä diabetikom i zdravým milovníkom chleba, je z múky Semolina
durum a Špaldovej múky v pomere, ktorý je práve vhodný pre cukrovkárov.
Semolina durum má nízky glykemický index a Špaldová múka má iné vynikajúce vlastnosti,
ktoré sa v chlebíku výborne dopĺňajú.
Tento zdravý chlieb má jemnú orieškovú chuť, je vzdušný vláčny vo vnútri a na povrchu
chrumkavý. Podáva sa ako príloha k šalátom, rôzne upraveným mäsám, rybám a
polievkam i samostatne.
Recept je z No.Salty.
8 porcií |
150 minút príprava |
Postup- Špaldová múka sa vyrába z nešľachtenej pšenice, je známa už 7 tisíc rokov pred n. l., má vysoký obsah gluténu a znášajú ju aj niektorí coeliatici, lebo má iné zloženie ako glutén z inej pšenice, je vhodná aj pri intolerancii na iné druhy pšenice. Obsahuje vitamíny B1, B3 a B12, je zdrojom mangánu a horčíka, čo je vhodné pre ľudí s migrénou, ateroskleozou či cukrovkou, pre chorých s vysokým TK, s vysokou hladinou cholesterolu. Pre vysoký obsah vlákniny pomáha predchádzať vzniku žlčových kameňov. Pripravuje sa z nej chlieb, cestoviny, palacinky, koláče, knedle, keksy, rôzne pekárenské pečivo, dokonca špaldový nápoj, ktorý je náhradou kravského mlieka a iné. Dôležité je vedieť kombinovať ju v správnom pomere s inou múkou.
- Do vandlíka som dala semolinu durum múku, špaldovú múku, soľ...
- ...a všetko som spolu dobre premiešala.
- Do malého kastrólika som dala 1 CL Sladenky - jačmenný sirup a 1 CL medu, pre diabetikov miesto medu treba dať vhodné umelé sladidlo. Pridala som 300 ml vody a zahrievaním sa tieto dve zložky rozpustili, doi vlažnej zmesi som namrvila čerstvé droždie a nechala som vzísť kvások. - asi 15 minút.
- Vykysnutý kvások som vliala k múčnej zmesi, pridala som 2 PL olivového oleja a...
- ...vymiesila som rukami hladké, polotuhé nelepivé cesto, kým sa nezačali vytvárať pľuzgieriky - asi 10 mminút, nechala som ho prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť - asi 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto som ešte premiesila na ľahko pomúčenej doske, ďalej už podsypávať netreba, s cestom sa veľmi dobre pracuje.
- Rozdelila som cesto na približne rovnakých častí a bez ďalšieho kysnutia som s ním pracovala ihned.
- Z každej časti som dlaňami ušúľala asi 60 cm dlhý šúľok.
- Šúľk cesta som 3x vlnkovite ohla a jeho voľný koniec...
- ...som založila za jednu časť vlniek hore, čím vznikol tvar vlnkového chlebíka.
- Vlnkové chlebíky som uložila na plech s pečiacim papierom.
- Nechala som ich kysnúť pod čistou utierkou asi 1 hodinu.
- Potrela som ho vlažnou vodou a...
- ...husto som ho posypala sezamom.
- Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 210 stupňov 15 minút, potom som znížila teplotu na 190 stupňov C a dopiekla za 10 minút.
- Upečený chlieb som nechala vychladnúť na mriežke a uložila som ho na podnos.
- Na priereze vidno, že je ľahký, nadýchaný,na povrchu chrumkavý, má príjemnú orieškovú chuť a je mäkký a vláčny i na druhý deň, odporúčam vyskúšať.
|