Ovocný koláč
Ovocný koláč

Vláčna kompótová bublanina fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 7. novembra 2019
Vláčna kompótová bublanina (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborný, ľahučký a šťavnatý koláčik z celozrnnej špaldovej múky s kompótom. Patrí medzi jednoduché, rýchle a veľmi obľúbené koláče. V sezóne sa kompóty nahradia čerstvým ovocím. U nás doma túto bublaninu zbožňujeme :-)

40 minút
na 180 °C

Suroviny

550 g
400 g
4 ks
2 dl
2 dl
2 dl
2 bal.
1 bal. (15 g)
2 štipky
Okrem toho:
2 x 7 dl fľaša
1 x 7 dl fľaša
2 KL
1-2 KL
2 kopcovité PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si najprv všetky potrebné suroviny. Špaldovú celozrnnú múku kupujem v Lidli - to len pre info :-) Namiesto špaldovej celozrnnej môžte kľudne použiť aj pšeničnú celozrnnú múku.

    Vláčna kompótová bublanina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej si pripravíme kompót podľa chuti. Ja kombinujem do tohto koláča najradšej marhule a čerešne. Treba až 3 fľaše, vtedy bude koláčik výborne šťavnatý a ovocný :-) Kompóty si scedíme a necháme chvíľku odkvapkať. Čerešňovú šťavu použijeme do cesta, lebo tá je sladšia než marhuľová. Marhuľovú môžte vypiť, alebo dať do chladničky a neskôr na niečo použiť.

    Vláčna kompótová bublanina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ako prvé si vyšľaháme celé vajcia s cukrom do penista. Potom postupne striedavo pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom, olej, jogurt a šťavu z kompótu.

    Vláčna kompótová bublanina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vylejeme na vymastený, múkou posypaný plech. Pokladieme najprv všetky čerešne - ja ich neodkôstkujem. Potom dáme polovicu marhúľ medzi čerešne, ale najprv každú jednu marhuľu namočíme do škoricového kakaa a tou kakaovou stranou vopcháme zľahka do cesta. Takto pripravenú bublaninu dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C. Po 7 minútach pečenia, keď už bublanina trocha podrástla a začala sa pomaly tvoriť "koža", som otvorila rúru, troška vytiahla plech a rýchlo som ešte porozkladala zvyšné marhule, ktoré som vopred už posypala škoricovým kakaom. Plech vsunieme rýchlo naspäť, zatvoríme rúru a pečieme ešte cca 30 minút. Treba urobiť skúšku ihlou :-) Takýmto spôsobom máte ovocie aj vo vnútri bublaniny a aj pekne na vrchu :-) Môj plech má veľkosť 28x38 cm.

    Vláčna kompótová bublanina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláč je výborný, cesto ľahučké a vláčne aj samo o sebe, ale ten kompót ho robí ešte lepším a šťavnatejším. Fantastickú chuť dodá tam aj to kakao so škoricou, v ktorom sa obaľovali marhule :-)

    Vláčna kompótová bublanina (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    U nás doma túto bublaninu zbožňujeme a vždy rýchlo zmizne :-) Vrelo odporúčam vyskúšať, celozrnná múka dá fantastickú chuť. Dobrú chuť!

    Vláčna kompótová bublanina (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

8 komentárov k receptu
@Simi @Haji :-) vdaka za nahliadnutie. @anilah :-)))) presne na túto otázku som čakala :-) Áno,do tejto bublaniny dávam tolko cukru.Je to velký plech a cesto tiež dost vysoké.A potom sú tam aj tie marhule,ktoré ja zaváram dost na kyslovkavo.A ked už sladkost,tak nech je to sladké :-) Ale určite že nieje ani z daleka ako baklava :-) Ale čo sa týka cukru,to si môže dat každý po svojom.
@marienka44 (9.11.2019 21:15)

Ano tie 2pl práš.cukru zmiešame s kakaom a škoricou-tá kombinácia dá takú dobrú chut :-) Ale ked nechces,tak škoricu vynecháš a daš len kakao,poprípade dáš len čisté ovocie.Pekný den :-)

Pridaj komentár k receptu: