Vietnamský sumček po jánošícky

Autor receptu: zemo

Pangasius hypophtalmus je sumcovitá ryba z ázijskych riek, chová sa a k nám dováža hlavne z ústia rieky Mekong. Je o hodný kus väčšia ako tieto naše rybky z akvária. Keď nemám fotku receptu, musí pomôcť dadaizmus každodenný!

40 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Filety rozmrazíme, osušíme, posypeme soľou a dáme odležať. Medzitým si pripravíme cesto na zemiakové placky. Zabudnite na múku, do môjho zázraku tzv. panenských placiek nejde ani vajce. Sú jemnejšie, chrumkavejšie a cesto drží aj tak spolu!
  2. Jednoducho zemiaky na jemno postrúham, osolím a odložím na bok, nech pustia vodu. Potom vodu prelejem cez sitko, kde na postrúhané zemiaky riadne tlačím rukou, do priesvitnej sklenenej nádoby, najlepšia je fľaša na zaváranie a zase čakám, kým sa mi nevyluhuje škrob. Sklo je tam preto, aby som videl, kde je voda a pokiaľ sa na dno usadil biely, nepriesvitný, mazľavý škrob. Vodu zlejem, a škrob zamiešam do postrúhaných zemiakov. Tak lepí, že netreba ani vajce, ani hladkú múku.
  3. Do zemiakového cestíčka pridám rozpučený cesnak a majoránku. Filety obalím v múke a na oleji ich opražím. Krátko, pár minút z každej strany. Na druhej panvici si robím zemiakové placky. Nalejem dávku vždy ako na riadnu placku. Počkám, kým trochu dole nestuhne, šupnem na placku filetu a zalejem ju zvrchu zmesou na placky. Po chvíli stuhne aj vrch placky, otočím a vyprážam. Po prípade to môžete urobiť aj tak, že placky urobíte zvlášť, na tanieri do placky rybu vložíte a placku len preložíte.
  4. Na tanieri môžete k jedlu pridať nejaké špeci omáčky. Napríklad z horčice, smotany a nasekaného kôpru. Urobte si ju tak, že to pomiešate a dochutíte soľou podľa vlastnej chuti. Papinu podávame so zemiakovou kašou, je to najlepšie.