Vianočný koláč

Vianočný stromček z lístkového cesta (fotorecept)

Autor receptu: janger

Taka predvianocna generalka. Ked to muz vcera zbadal, pozrel na mna, ze ci som sa pomylila. Ved je este len november! No chcela som si tento stromcek vyskusat. Na minulorocne vianocne ranajky ho robila dcera. Chutny, chrumkavy bol, s orieskami. Tak bude na stole aj tento rok. A mozno si ho spravi aj niekto z vas. Ten nas stromcek je dnes uz ovela kratsi, neviem, cim to je ;-)... Mnozstvo surovin je len orientacne. Da sa spravit velky, mensi....

20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Na plech s papierom na pecenie (pre istotu papier trochu potriet) dame listkoveho cesto. Budeme potrebovat 2 platy. Moje cesto bolo kupene, dvakrat 27 x 34 cm.
  2. Trosku to vymeriame a nozikom jemne nakreslime stromcek, aj s kmenom. Tak, aby sme cesto neprerezali. Ak chcete stromcek krivy, tak nemusite kreslit nic.
  3. Stromcek potrieme Nutellou (ja som pouzila 5 PL) alebo inou cokoladovou pastou. Nesmie byt moc studena, zle by sa to rozotieralo. Ja som ju dala na moment do mikrovlnky.
  4. Mozeme to posypat posekanymi orechmi, ale aj nemusime. Ja som mala pripravene, no zabudla som na to! Prikryjeme to druhym platom cesta.
  5. Na ceste presvitaju obrysy stromceka, pripadne ich jemne nahmatame. Ostrym nozom vyrezeme stromcek.
  6. Potom nozikom opatrne (cesto neprerezeme) naznacime kmen, az k vrchu stromceka. Trosku sikmo, aby sa kmen smerom nahor zuzoval.
  7. Narezeme jednotlive konariky. Od okrajov stromceka po kmen. Teraz cesto uz uplne prerezeme.
  8. Po tento moment to islo dobre. No teraz nastala mensia katastrofa. Bolo treba skrucat haluzky....No moje cesto bolo na papieri na niektorych miestach prilepene. Pouzila som totiz ten isty papier na pecenie, v ktorom bolo toto cesto balene. A papier bol trochu zvlhnuty. Takze sa mi haluzky nepodarilo pekne pootacat. Druhykrat dam novy, suchy papier a aj ho trosku potriem maslom. No, nevyzera to teraz moc dobre! Ale po upeceni to celkom ujde.
  9. No, a kedze som zabudla dat na cokoladovu pastu orechy, tak som aspon kmen stromceka posypala. A este som zo zbytkov cesta vyrezala hviezdicku a dala som ju na vrch stromceka. Potrieme vajickom.
  10. Dame piect do vyhriatej rury, na 200 stupnov. Tak asi na 20 minut. Ak by to moc tmavlo, trosku treba znizit teplotu.
  11. Stromcek mozeme trosku "zasnezit" praskovym cukrom.
  12. Presny zdroj neuvediem, lebo ich je na interenete kopu. A mna namaskrtila hlavne moja dcera...Ak vyskusate, tak dobru chut.