Vianočný pudingový bochník
Autor receptu: sissi29
Tento puding som si zamilovala, keď som bola v Anglicku pred mnohými rokmi a dodnes ho zbožňujem. Ved povedzte kto by ho nemal rád?
8 porcií |
45 minút príprava |
70 minút na 180/160 °C |
Postup
- V miske si zmiešame sušené ovocie mix,čerešne (ak nemáme môžeme vynechať alebo namiesto čerešní môžeme použiť hrozienka), ošúpané a postrúhané jablko, citrónovú a pomarančovú kôru, jablkový džús a rum.
Zohrejeme v mikrovlnke na najvyššej teplote asi minútu a necháme cez noc namočené.
- Vymastíme si formu na srnčí chrbát maslom a takto vymastenú formu vystelieme mastným papierom na pečenie. Teplovzdušnú rúru si vyhrejeme na 180°C.
Medzitým si pripravíme pekáč a dáme zvariť vodu.
- Vymiešame si maslo s cukrom. Pridáme vajcia, múku, prášok do pečiva, strúhanku, med, koreniny, soľ, namočené ovocie a orechy a zamiešame. Takto pripravené cesto si vylejeme do formy. Prikryjeme alobalom a dáme do pekáča s vriacou vodou. Voda by mala siahať asi do 1/3 formy. Opatrne vložíme do vyhriatej trúby a pečieme 40 minút.
- Po 40 minutách, znížime teplotu na 160°C a pečieme ďalšiu hodinu a pol. Nezabúdajme dolievať vodu do pekáča.
- Hotový puding si vyklopíme na tácku a necháme vychladnúť. Z vychladnutého pudingu stiahneme mastný papier.
Vychladnutý puding môžeme v chladničke skladovať až 4 týždne v uzavretej nádobe. Dokonca čím dlhšie ho skladujeme tým lepšie lebo ingrediencie sa pekne spoja a vytvoria tak jedinečnú chuť pudinga.
TIP: Pred servírovaním môžeme poliať puding omáčkou, ktorú si pripravíme následovne: zohrejeme 50g maslo, 50g hnedého cukru a 1PL medu. Keď je cukor celkom rozpustený pridáme 1PL rumu. Posypeme nakrájanými orechami a poprašíme mletým cukrom.
Dobrú chuť.