Vianočné medovníčky

Autor receptu: amka

Medovníčky na každé Vianoce, pre krásu, vôňu i lahodnú chuť. Recept pochádza z časopisu Medovníčky asi z roku 1995.

Postup

  1. Medovníky sú výborné, ak sa medovníkové cesto pripraví tak 6 týždňov pred pečením. Keď sa nestihne, tak aspoň dva dni je ho potrebné nechať postáť zabalené v mikroténovom vrecku. Príprava cesta: do nádoby elekt. miešača (robot) nadávkujem sypké suroviny, tj. preosiatu hl. múku, perníkové korenie, škoricu, preosiaty práškový cukor a sódu bikarbónu. Po premiešaní pridám vajcia a tekutý med. Vypracujem cesto, ktoré zabalím do mikroténového vrecka a nechám odstáť.
  2. Pečenie medovníčkov: Cesto vyvaľkám (s minimom múky) na hrúbku cca 4 mm pre menšie, 5 mm pre väčšie tvary, ktoré ukladám na papier na pečenie. Ten stiahnem na uvoľnený plech - pekáč. Medovníčky pečiem pri teplote 180 st. C cca 10 minút. Hneď po vybratí z rúry, ešte horúce, potieram rozšľahaným vajcom, čím dosiahnu krásny lesk. Poukladám vo vrstvách do krabice.
  3. Zdobenie perníčkov: Z bielka a niekoľkokrát preosiateho práškového cukru miešam polevu vareškou asi 20-30 minút. Nešľahať, poleva by opadávala z medovníčkov. Množstvo cukru je potrebné upraviť podľa hustoty polevy. Zdobím tenkou špičkou, resp. stočeným celofánovým kornútikom s malým množstvom polevy rôzne tvary, ako na obrázku, na bielo, čo je najkrajšie. Polevu možno prifarbiť. Tieto medovníčky neobsahujú tuk, vydržia dlho, pokiaľ sa nezjedia skôr. Počas vianoc potešia krásou a vôňou, pekné sú ako ozdoby vianočného stromčeka. Pred konzumáciou k nim do nádoby pridám rozkrojené jabĺčko, uzavriem, výborne zmäknú.