Vianočná strieška inak (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Jeden recept na Vianočnú striešku už tu mám robila som ju z medového cesta..teraz som ju robila z piškótového a medového cesta..

24
porcií
40 minút
príprava
3x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé, som si pripravila cesto medové..do rajnice som dala maslo, med a cukor a nad parou som ho nechala roztopiť..pridala som k nemu vajcia, sódu a kakao a dobre pomiešala..na pracovnú dosku som preosiala múku, v strede som urobila jamku a pridávala som ešte teplú hmotu k múke..
  2. pridala som smotanu pochúťkovú 2 PL a všetko som zmiešala..
  3. cesto som dobre vypracovala, uložila na pol hodinu do chladničky odpočívať..
  4. pokiaľ cesto odpočívalo, ja nie..pripravila som si krém..v mlieku som vymiešala detskú krupicu a vanilku...vodu som dala zovrieť a do horúcej som vmiešala mliekovo-krupicovú hmotu a uvarila hustú kašu...maslo s cukrom a koňakom som vymiešala do peny a po častiach som pridávala vychladnutú kašu..kašu som dala do chladničky schladiť..potom som ju rozdelila na 2 rovnaké časti..
  5. každú časť som zase ihneď rozdelila na 3 rovnaké časti...takže som dostala 6 rovnakých častí krému...nechala som ho v chladničke i naďalej...
  6. a teraz som vybrala medové cesto z chladničky a rozdelila som ho na 12 rovnakých dielov..
  7. každú časť som vyšúľala a utľapkala prstami na plocho...ukladala som ich vedľa seba na pečiaci papier..takto: dĺžku platničiek som robila na šírku môjho plechu čiže na 27 cm. pretože striešku musím robiť z priečne pokrájaných pásov korpusu..
  8. a teraz som pristúpila k príprave striešky..do misy som rozbila 4 vajcia, pridala som 4 pl kryštálového cukru a vymiešala mixérom do peny..múku som zmiešala s práškom do pečiva a preosievala som v malých dávkach do cesta..cesto som vyliala na papierom vystlaný plech...trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a pieklo sa 10 min..pokiaľ sa jedno cesto pieklo, pripravila som si cesto aj na druhý biely korpus...upiekla presne tak ako prvý..musím tu dodať, že krém je na 2 striešky, takže preto som piekla 2 korpusy..hneď po dopečení piškótových korpusom som vložila do trúby aj medové platničky a upiekla na 180 st. 10 min...nechala som všetko vychladiť..
  9. vychladnuté korpusy som prekrojila na 3 časti...teda spodok striešky a 2 bočné steny...
  10. a začala som stavať striešku...na spodok som dala prvý diel piškótového korpusu...potrela som ho tretinou krému, ale vždy to robím tak, že polovicu tretiny krému dám na spodok, uložím platničky a to na spodok 3 a potriem zbytkom krému tak, aby sa dostal aj do medzier..potom uložím ďalšie 2 platničky medzi 3 tak, že opäť potriem krémom tak, aby sa dostal aj do medzier..
  11. napokon som uložila aj tretiu platničku, ale už treba potierať aj boky, aby sa mala o čo prichyťiť stena striešky..
  12. priložila som bočnú stenu a pritlačila..a priložila som aj z druhej strany...
  13. celú striešku som pred uložením bočných stien potrela krémom..
  14. napokon bolo všetko hotové...zbytok krému som natrela na spojenie dvoch dielov na vrchu striešky.. takto som postupovala aj pri druhej strieške..uložila som do chladničky na celú noc..krém nezvýši, je to presne vypočítané...
  15. ráno som poliala striešky čokoládovou polevou a posypala hoblinkami..
  16. a z blízka..
  17. prajem vám dobrú chuť..