Vianočná štóla

redakcia - fotkaredakcia, 22. decembra 2009
Vianočná štóla
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Štóla je tradičný vianočný múčnik. Na Slovensku ju piekli ešte za čias monarchie.

120 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

50 g
75 g
40 g
40 g
2 PL
50 g
175 ml
25 g
375 g
1/4 KL
1/2 KL
1/2 KL
3 hlavičky
1 vrecko
1 vrecúško
40 g
175 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Zmiešajte ríbezle, hrozienka, kôru a višne. Polejte ich rumom a nechajte odstáť. Zohrejte mlieko a rozpustite v ňom maslo a cukor. Nechajte vychladnúť. V mise zmiešajte múku, soľ, muškátový oriešok, škoricu a rozdrvený kardamón. Vsypte suché droždie. Pridajte mlieko, vajce, kôru z citróna. Všetko pomiešajte. Cesto dajte na dosku, zapracujte mandle, ovocie a kôru nasiaknutú rumom.

  2. 2

    Vytvarujte bochník, potrite ho olejom a vráťte ho do olejom vytretej misy. Hodinu ho nechajte na teplom mieste, kým sa objem cesta nezdvojnásobí. Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik 25 x 10 cm. Z marcipánu vytvarujte šúľok a zabaľte ho do cesta.

  3. 3

    Štólu položte na papier na pečenie švíkom dole. Potrite olejom. Znova nechajte na teplom mieste, kým sa objem zdvojnásobí. Vložte do rúry rozohriatej na 190 stupňov Celzia. Pečte 40 minút. Horúcu štólu hneď po vytiahnutí z rúry natrite rozpusteným maslom. Ozdobte práškovým cukrom, sypte ho cez jemné sitko.

  4. 4

    Náš tip: Dnes sa štóla jedáva teplá, studená i opečená. Aj samotná, aj natretá maslom. Za posledné storočie štóla výrazne zbohatla. Zloženie je pestrejšie, pribudlo exotické ovocie a korenie – symboly Vianoc konca 20. storočia.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia