Rybacia polievka
Vianočná rybacia polievka
Autor receptu: redakcia
Postup- Z masla a hladkej múky si pripravíme svetlú
zápražku, ktorú zalejeme vopred pripraveným
teplým rybacím vývarom, rozšľaháme a prevaríme, aby múka stratila surovú chuť. Potom
prilejeme mlieko, ochutíme strúhaným muškátovým
orieškom, soľou a povaríme. Alternatíva: pokiaľ nechcete zahusťovať múkou, tak si vopred
upečte v rúre 1 veľký (100 g) zemiak v šupe. Nakrojte ho pozdĺžne do 2/3
a pečte v rozohriatej rúre na
200 °C asi 50 minút. Zemiak
potom rozpoľte a lyžicou
vydlabte dužinu. Rozmixujte so
smotanou na krém a polievku
zahustite.
- Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame na
tenké rezančeky alebo drobné kocôčky, orestujeme na masle a vložíme do polievky, zjemníme
ju smotanou a opäť veľmi krátko prevaríme,
aby sa zelenina nerozvarila.
- Očistené rybacie vnútornosti, najlepšie ikry a mlieč, nakrájame na menšie kúsky a takisto orestujeme na
panvici na masle a vkladáme ich do polievky až
pri servírovaní. Tak isto môžeme pridať kaprie mäso, ktoré sme obrali zo skeletu a z kaprej
hlavy. Polievku doplníme nakrájanou petržlenovou vňaťou.
- Knedličky: Pečivo alebo hriankový chlieb nakrájame
na malé kocky, pridáme nakrájanú petržlenovú vňať. Do misky dáme mäkké maslo a rozšľaháme ho s vajíčkami, dochutíme muškátovým orieškom a soľou. Nalejeme na pečivo
(chlieb) a opatrne bez veľkého tlaku tvarujeme
malé knedličky (vôbec nepoužívame silu, len
ich jemne vytvarujeme). Varíme najlepšie v pare
asi 8 minút. Vkladáme do polievky až pri servírovaní.
- Tip: Rybací vývar pripravujeme z kaprích
hláv a zo skeletu, z koreňovej zeleniny
a korenín ako bežný vývar. Hlavy
však musíme zbaviť žiaber, očí a umyť
studenou vodou. Vývar varíme na
miernom ohni asi 45 minút, aby nám
prípadne nezhorkol.
|