Rybacia polievka

Vianočná rybacia polievka

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Z masla a hladkej múky si pripravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme vopred pripraveným teplým rybacím vývarom, rozšľaháme a prevaríme, aby múka stratila surovú chuť. Potom prilejeme mlieko, ochutíme strúhaným muškátovým orieškom, soľou a povaríme. Alternatíva: pokiaľ nechcete zahusťovať múkou, tak si vopred upečte v rúre 1 veľký (100 g) zemiak v šupe. Nakrojte ho pozdĺžne do 2/3 a pečte v rozohriatej rúre na 200 °C asi 50 minút. Zemiak potom rozpoľte a lyžicou vydlabte dužinu. Rozmixujte so smotanou na krém a polievku zahustite.
  2. Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame na tenké rezančeky alebo drobné kocôčky, orestujeme na masle a vložíme do polievky, zjemníme ju smotanou a opäť veľmi krátko prevaríme, aby sa zelenina nerozvarila.
  3. Očistené rybacie vnútornosti, najlepšie ikry a mlieč, nakrájame na menšie kúsky a takisto orestujeme na panvici na masle a vkladáme ich do polievky až pri servírovaní. Tak isto môžeme pridať kaprie mäso, ktoré sme obrali zo skeletu a z kaprej hlavy. Polievku doplníme nakrájanou petržlenovou vňaťou.
  4. Knedličky: Pečivo alebo hriankový chlieb nakrájame na malé kocky, pridáme nakrájanú petržlenovú vňať. Do misky dáme mäkké maslo a rozšľaháme ho s vajíčkami, dochutíme muškátovým orieškom a soľou. Nalejeme na pečivo (chlieb) a opatrne bez veľkého tlaku tvarujeme malé knedličky (vôbec nepoužívame silu, len ich jemne vytvarujeme). Varíme najlepšie v pare asi 8 minút. Vkladáme do polievky až pri servírovaní.
  5. Tip: Rybací vývar pripravujeme z kaprích hláv a zo skeletu, z koreňovej zeleniny a korenín ako bežný vývar. Hlavy však musíme zbaviť žiaber, očí a umyť studenou vodou. Vývar varíme na miernom ohni asi 45 minút, aby nám prípadne nezhorkol.