Hubová polievka

Vianočná polievka (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Je to nenáročné a pomerne rýchlo uvarené. A je to bez mäsa. Že vraj je to poľská vianočná polievka. Či je to naozaj, tak to netuším.

8 - 10
porcií
5 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si zalejeme hríby horúcou vodou a necháme postáť. Krúpy varíme vo vode asi 10 minút a necháme tiež postať v horúcej vode. Vývar rozvaríme s novým korením, čiernym korením a bobkovým listom. Ideme na polievku do hrnca dáme olej a na ňom dusíme pokrájanú cibuľu, až pokiaľ sa voda nevyparí a cibuľa začne červenať. Počas toho tam dáme rascu. Teraz pridáme strúčiky cesnaku, ktorý sme nastrúhali na malých okách strúhadla. Chvíľu podusíme.
  2. Ďalej dáme múku, premiešame a hrniec odložíme zo sporáku. Pridáme mletú papriku premiešame a hrniec dáme znovu na sporák.
  3. Zalejeme studenou kyslou vodou z kapusty. Rozmiešame a necháme rozvariť.
  4. Ako náhle sa to rozvarí, pridáme hríby aj s vodou v ktorej boli. Necháme rozvariť.
  5. Po rozvarení polievky, dáme teraz uvarené krúpy, bez vody v ktorej sa varili a ešte ich trochu prepláchneme. Znovu rozvaríme polievku, ale nesolíme až na záver.
  6. Na záver dolejeme horúci zeleninový vývar do plného hrnca. Tak zo päť minút to spolu povaríme. Teraz ochutnáme a prípadne dosolíme. Ak voda z kapusty bola moc kyslá, tak dáme cukor.
  7. Odstavíme necháme chvíľu postať, aby prešli chute a môžeme podávať. Je to pomerné ľahká polievka, ktorá je dobrá a nezaťaží žalúdok. Takže ostane miesto aj na šnicle, no nie?