Orechová torta
Vianočná orechová torta bez múky podľa veľmi starého receptu (fotorecept)
Autor receptu: evicka01
Na Varecha.sk si občas uložím recept, pretože vždy, keď potrebujem, neviem nájsť ten správny papier s receptom.* No na
internete sa recept nestratí a na Vareche ho vždy nájdem. Zároveň nechcem byť egoistická a tak sa s vami oň podelím.
Doteraz som v okruhu mojich známych nestretla nikoho, kto by tento recept poznal. Ja ho mám od svokra a ten ho mal od
svojej mamy z Banskej Štiavnice. Stará mama mala sčasti maďarský pôvod a vraj tento recept je tam známejší ako u nás. Je to
kalorický zabijak:)
14 porcií |
75 minút príprava |
3x20 minút na 150 °C |
Postup
- Príprava cesta: Na začiatok vyšľahám tuhý sneh z 9 bielkov (odložím bokom). 6 žĺtkov vyšľahám s 25 dkg práškového cukru, primiešam 25 dkg mletých orechov. Potom pridám 1 celé vajce, 2-3 PL mletej kávy a na koniec pridám do cesta sneh z bielkov.
- Z cesta upečiem 3 korpusy, pretože neviem pekne rezať korpus. Do okrúhlej formy nalejem cesto do výšky 2 cm a dám piecť na cca 150 °C cca 15-20 minút. Takto upečiem korpusy, ktoré budem natierať plnkou.
- Kým sa pečie cesto, pripravím si plnku z 25 dkg zmäknutého masla. Pridám k maslu práškový cukor, tak aby bola plnka sladká. Uvarím veľmi silnú čiernu kávu (1 dcl) a po kvapkách pridávam k maslu. Do plnky zamiešam aj 1 žĺtok a 2 PL kakaa.
- Každý jeden diel torty natriem plnkou, položím na to ďalší plát, až mám na sebe 3 vrstvy torty. Vrchný diel potriem zvyškom maslovej plnky, nechám trochu stuhnúť. Medzitým si pripravím vo vodnom kúpeli čokoládovú polevu, ktorou tortu potriem a je hotovo. Ozdobujte každý podľa svojej chuti, alebo ju nechajte len čokoládovú, prípadne s orechovou posýpkou na vrchu.
- Moja torta nevyzerá nádherne, lebo sa mi nechcelo tráviť čas s výsledným vzhľadom. Dá sa však krásne vyzdobiť na veľa spôsobov. Jej chuť je však jedinečná a je ako stvorená na výnimočné príležitosti, ako narodeniny, Veľká noc a podobne.