Vianočná kapustnica

matahari1974 - fotkamatahari1974, 10. novembra 2010

Túto kapustnicu musím variť aj pre moju maminu , nakoľko ona stále tvrdí že lepšiu nejedla a stále sa pýta ako je to možne Zobraziť celý popisTúto kapustnicu musím variť aj pre moju maminu , nakoľko ona stále tvrdí že lepšiu nejedla a stále sa pýta ako je to možne že ona takú neuvarí !!!!! A vravieva mi , že " kura učí slepicu variť " tak to je pre mňa veľmi veľká poklona keď mi vlastná mama povie že varím lepšiu kapustnicu ako ona :O)

30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks
1 kg
2 - 3 ks
2 - 3 strúčiky
2 - 3 stredne veľké




Postup

  1. 1

    Nakrájanú cibuľu osmažíme na oleji , pridáme nakrájané bravčové mäso,na kolieska nakrájanú klobásu, koreniny, mletú červenú papriku, pretlačený cesnak, soľ, kyslú kapustu, bravčový chvost, údené mäso, huby ,slivky a zalejeme vodou.

  2. 2

    Majoránku pridávame až pri konci keď sa kapusta dovára a kapustnicu zahustíme s nastrúhaným zemiakom .

  3. 3

    Prajem dobrú chuť

Diskusia k receptu

letisia
Až mi slinky tečú. Ja robievam takto isto silvestrovskú kapustnicu, len bez toho chvosta. Tento rok skúsim aj s ním.
marianne69
Tak to je polkona,to si naozaj vaz,ja sa mozem aj roztrhnut aj na polovicu a nikdy neuvarim tak ako moja mama,stojim pri nej,pozeram, co dava do hrnca,robim to navlas rovnako a chuti to inak.(sosovicova polievka) A najviac ma vytoci dcera,ked povie,sak sme to varili ako babka a ma to inu chut:-)))))
tatranka
Určite je výborná.Rozvoniava až ku mne.Teším sa už aj len kvôli vianočnej kapustnici na Vianoce.Varím ju aj v roku,ale chýba jej tá sviatočná atmosféra.Dármo.Vianočná je vianočná.
Ak by som sa chystala robiť svoju kapustnicu,keď som čítala ingrediencie tej tvojej.Okrem chvosta a majoránky pozostáva moja v podstate z toho istého.
ernest
Tak toto tiež môžem ,mi ju ešte zahustujeme smotanou a chvostík nedávame , tež ju robievame aj cez rok je to bašta .Asi si ju zajtra ukuchtím .
frezia68
Musí byť výborná,narobila si chute.Už @bozulka tu kdesi písala,že s tým chvostom je najlepšia,len ho veľmi nedostať.
danculka
Tak,môže byť vynikajúca,ale u nás by sa na vianoce neujala,preto lebo dodržiavame pôst,do narodenia Ježiška,preto tá ryba na vianoce.Túto kapustu by som si dala na Silvestra.U nás sa varí bez mäsa,s hubami a smotanou.
marianne69
U nas sa vari postna kapustnica na Stedry vecer a potom Silvesrtovska s maskom a klobasou.
evanaaa
Tiež robím skoro tak isto, nedávam akurát cesnak, chvost a majoránku a klobásu dávam až pri konci aby sa nerozvarila.
1956
Takúto polievku varíme na silvestra, ibaže bez chvosta, ale u nás to voláme kapustová polievka, lebo je to husté a na vianoce máme kapustnicu, to je iba voda z kapusty, huby,kúsok z ryby, zatrepaná šľahačkou a omastená masielkom na ktorom speníme cibuľku. Fantázia už teraz sa mi zbiehajú slinky. A čo je na tom zvláštne?, že keď ju robím cez rok, tak nikdy nie je tak dobrá ako na vianoce. Asi je to tou vianočnou atmosférou.
enss
Výborná, robím podobnú, ale bez strúhaného zemiaku.Slivky po uvarení vyberiem do hrnčeka, zalejem troškou polievky, rozmixujem ponorným mixérom a vylejem naspäť do polievky. Trošku ju to zahustí a chuťovo ozvláštni. Ja som sa pochvaly na moje kuchárske umenie od mojej mamy dočkala až v 50-ke, ona mala 80, keď mi pochválila moju novoročnú šošovicovú polievku slovami, že lepšiu polievku v živote nejedla.
jeka
U nás sa varí na vianoce tzv.kapustnica,ale ibarôsol/to je ta voda z kapusty/so sušenými hríbami,klobasou,údeným mäsom a je zapražená cibulou a trochu zahustená múkou.Ja ju veľmi nejem ,lebo nemám rada huby,ale ostatní si pochvaľujú ,že je dobrá,inakšie varíme kapustovú polievku s parkámi.
remcula
Na Slovensku ve Strečně u mé tchýně jsme ji dělávali pouze u zabíječky. Do vývaru, ve kterém se vařila kolena, nožky, ovar-no, všechno, co bylo třeba uvařit ze dala kyselá zelná voda, minimálně litr a jen trochu zelí a hodně česneku. Tím se zalily halušky a to byla polévka, která zvedla každého. Lze to dělat i z uzeného masa, do toho ta zelná voda a halušky..jajaj, zrovna včera jsem ji dělala, to byla vůně!!
tinca
presne takto varím aj ja len bez chvosta, ale môže to byť dobré. Ja dávam chvost aj do gulášu,len žiaľ niet ich, asi sa chovajú prasce bez chvostíkov. Aj ja som musela každé vianoce variť kapustnicu, mamina tvrdila, že tá moja je najlepšia. Teraz to začne na Vareche vianoč.receptami, teším sa nato.
hannah22
varím podobnú bez majoránky s hubami,suš.slivkami s nastrúhaným zemiakom na zahustenie ... :))
evanaaa
Zaujímavé, väčšinou, keď sa píše kapustnica, je tým myslená kapustová polievka, tú ja však nerobím, ale kapustnicou je - kapusta ako prívarok so v šetkým, čo k tomu patrí, a ak tam všetko nie je, len brav. mäso, je to dusená kapusta, a keď sa dá zátrepka z múky a smpotany, je to segedínsky. ä preto, ak niekto napíše, že robí segedinák bez smotany, u mňa to je už len obyčajná podusená kapusta z mäsom. A možno na názve nezáleží, každému to chutí ináč.
danculka
evannaaa,aspoň vidíš,že sa zapájajú kucháry,kuchárky zo všetkých kútov Slovenska a dozvieme sa aj o tom,kde sa čo je a ako to volajú,mňa to veľmi zaujíma.
zsuzsu
veľmi rada pripravujem kapustnicu,lebo sa mi tiež ušlo podobnej pochvaly a veľmi potešila...tento receptík si ukladám na vylepšenie toho môjho. ja pridávam aj tzv.rolku,ale slivky nie... inak foto je veľmi vydarené a tuším aj tú vônu mi to pripomenulo...už sa teším na Vianoce :D
marienka44
@danculka , po zapade slnka pri stedrovecernej veceri moze byt v kapustnici aj klbasa, post uz nie je. :-).My do kapustnice svieze bravc. maso nedavame. Len udene a klbasu. Samozrejme smotanu a hríby.
ludar
Robím presne tak ako ty, ale nedávam chvost,zemiaky a majoránku. Ale skúsim, vyzerá výborne.
rulik
pekný recept, hlavne žiadna vegeta, ten chvost asi robí tú vynikajúcu chuť
bagorz
U nás na Východnom slovensku sa varí inak.Uvarí sa udené meso plus feferónka(vyberie sa)pridá sa kyslá prekrájená kapusta,bobkový list,sušené sparené húby.Potom sa pridajú klobásy na pol,či tri tretiny a jačmenné krúpy-(buď celé,alebo lámané)a nakoniec korenie a rozotrený cesnak.Ja dávam ešte štipku sušeného tymiánu a podávame s dobrým chlebíkom v miskách.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia