Vianočná kapustnica s chutným prekvapením

Autor receptu: mirian

Táto netradičná kapustnica je veľmi chutná, máme to overené aj na firemných akciách až v 50 l hrncoch :-) Kto ju "okoštuje" inú už nechce...

20
porcií
20 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na 10 l KAPUSTNICE: do 10l hrnca dáme do 1/2 vodu, celé narezané, neúdené koleno, vegetu, čierne korenie, 1 cibuľu celú, 3 strúčky cesnaku nakrájané a varíme pomaly do mäkka. Keď je koleno mäkké, vyberieme, vykostíme, pridáme späť do vývaru, pridáme 2ks 0,7dcl kyslej kapusty, 2 ks údenej klobásky vcelku, sušené huby a privedieme do varu, keď je klobáska uvarená, vyberieme ju, pokrájame na kolieska a vrátime späť do kapustnice...
  2. Prekvapenie: V druhom hrnci (najlepšie tlakovom = v kuchte), klasicky na 1 PL oleja speníme 1 veľkú cibuľu, pridáme 2 roztlačené strúčky cesnaku, vegetu, čierne korenie, mletú rascu a krátko opražíme, pridáme na štvrťky rozporcované kurča, opražíme, zaprášime červenou mletou paprikou, podlejeme vodou a dusíme do mäkka; v tlakovom hrnci cca 20 min. Udusené necháme vychladnúť, vykostíme a odložíme.
  3. Vykostené kurča na paprike aj so šťavičkou, v ktorej sa dusilo, pridáme úplne nakoniec do kapustnice (aby sa nerozpadlo) a všetko necháme ešte prevrieť. Nakoniec do takmer hotovej kapustnice ešte roztlačíme aspoň 3 strúčky cesnaku. Je to neobvyklé dať dusené kurča do kapustnice ale tá chuť je absolútne božská - iná :-) Manžel varí túto kapustnicu teraz 23.12.2009 v 50l kotlíku vonku na záhrade (iba kurčiatka udusím v kuchte) a rozdáme z nej v ulici dobrým susedom. Množstvo mäsa treba prispôsobiť veľkosti hrnca...