Kysnutý vianočný koláč
Kysnutý vianočný koláč

Vianočná hviezda

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 2. decembra 2018

Tradičný koláč z kysnutého cesta na Vianoce nesmie chýbať. Tento má mnoho názvov, niekto ho volá vianočná hviezda, niekto vianočná ruža alebo jednoducho len Zobraziť celý popisTradičný koláč z kysnutého cesta na Vianoce nesmie chýbať. Tento má mnoho názvov, niekto ho volá vianočná hviezda, niekto vianočná ruža alebo jednoducho len vianočný kysnutý koláč. Ale nech už má akýkoľvek názov, hlavné je, že pripomína atmosféru Vianoc a pochutia si na ňom všetci maškrníci, čo obľubujú sladké koláče.

8
porcií
50 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

450 g (bez pridaných zložiek)
štipka
25 g
30 g (+ 1/2 ČL do kvásku)
200 ml
2 ks
3 PL zmäknuté
200 g liekovooriešková s kakaom
50 g (na posypanie dosky)




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, cukru (1/2 ČL) a droždia pripravíme kvások a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Múku preosejeme a pridáme do nej štipku soli a cukor. Z vajíčok oddelíme žĺtky a bielky odložíme na potretie hotového koláča. Maslo necháme zmäknúť.

  2. 2

    Do pripravenej múky s cukrom a soľou pridáme žĺtky, kvások, maslo a všetko premiešame vareškou. Potom vymiesime cesto, bochník zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 40 minút.

  3. 3

    Vykysnuté cesto ručne krátko premiesime a vyformujeme valec, ktorý rozdelíme na 4 bochníčky. Každý rozvaľkáme na okrúhly plát hrubý cca 2-3 mm o priemere 26 cm, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a natrieme Nutellou trochu zohriatou vo varnom kúpeli. Postupne vyvaľkáme ďalšie pláty, ktoré potreté Nutellou kladieme na seba. Posledný plát už nepotrieme.

  4. 4

    Na takto pripravený koláč položíme do stredu malý pohárik a smerom od pohára k vonkajšiemu obvodu koláč rozkrojíme na 16 dielov. Postupne každé dva diely opatrne vytáčame od stredu v smere od seba 2x do vonkajšej strany a na koncoch navzájom spojíme. Postup opakujeme so všetkými dvojicami dielov.

  5. 5

    Hotovú hviezdu natrieme bielkom a pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C cca 20 minút. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

evelynba
Náááádhera! Len škoda, že nie je foto, ako si to zapletala, bolo by to názornejšie a pochopili by to aj takí nemožníci, ako som ja.
kucharocka123
@Evelynba (3.12.2018 07:27)

Ďakujem za komentár. Koláč som piekla prvý krát a tak ma nenapadlo urobiť fotorecept, lebo som nevedela či sa mi to podarí zapliesť ako treba a ako to dopadne. Ale zistila som, že je to veľmi jednoduché...
mitzy
Mňám :) krásna je!!! Poznám, piekla som už. Ale takáto krásna sa mi nepodarila. Asi tieto Vianoce vyskúšam podľa teba ;)
kucharocka123
@Babav (3.12.2018 14:06)

Ďakujem pekne. Aj ten tvoj recept je určite dobrý. Ja som zozbierala skúsenosti a vytvorila som si tiež vlastný recept. A použila som čerstvé droždie, s ktorým mám lepšie skúsenosti...
chytra
Prosím Vás vážená, recept je opsaný z časopisu
Apetit prosinec 2018 a je na titulní strane a neuvadejte ho za svi.
kucharocka123
@Chytra
Milá pani, o recepte uverejnenom v predmetnom magazíne, ktorý ste uviedli som doposiaľ nevedela nič a nemohla som ho teda odpísať, čo by som si ani nedovolila.
Po prečítaní vášho komentáru som si overila v predani s tlačou o aký recept sa jedná v spomínanom magazíne.
Ide síce o vzhľadovo podobný koláč, ale s úplne iným receptom. V porovnaní s tým mojím obsahuje celkom iné ingrediencie a ich množstvá pre kysnuté cesto a iný je aj postup pre prípravu tohoto cesta.
Recept na koláč v magazíne obsahuje aj inú náplň (škoricovú) a popisuje aj jej prípravu. Navyše obsahuje aj návod na omáčku na jeho poliatie.
Do svojho receptu som použila ingrediencie a ich množstvá, ktoré mám vyskúšané, svoj postup prípravy kysnutého cesta s kváskom a na plnku som použila hotovú Nutellu.
Postup ako z cesta vytvoriť hviezdu, vločku či ružu je jedinečný a musí ho použiť každý, kto tento koláč chce upiecť. Inšpirovala som sa mnohými videopostupmi a nakoniec som do svojho receptu sformulovala vlastný, čo najjednoduchší návod. Koláč som sama upiekla a fotografia je tiež moja.
Váš komentár ma nemilo prekvapil a poškodil môj dobrý úmysel podeliť sa s tým, čo som upiekla ja a možno druhému poslúži ako zdroj inšpirácie.
2x haji a bubaya