Vianočkový nákyp s hruškami (fotorecept)
Autor receptu: palokuchki
Pouzitymi surovinami je tento nakyp podobny zemlovke. Rozdiel je v sposobe ukladania vianocky a ovocia.
6-8 porcií |
20 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Z vianocky ktoru som si vcera upiekla som odvazila 450g a nakrajala som ju na platky hrube asi 1cm.
- Hrusky som si ocistila, vybrala som jadierka a pokrajala som ich na tenke platky.
- Do zapekacej misky velkosti 30/20/6cm som poukladala striedavo nakrajanu vianocku s platkami hrusiek.
- Mnozstvo vianocky a hrusiek mi akurat stacilo na zaplnenie misky.
- Mixerom som vyslahala mlieko, cukor, vajicka, vanilkovy cukor a nastruhanu pomarancovu koru.
- Tymto ochutenim mliekom som zaliala vianocku s hruskami. Hladina mlieka bol asi do 2/3 vianocky.
- Nakyp som piekla vo vyhriatej rure 180C 60minut.
- Medzitym ako sa piekol nakyp pripravila som si glazuru na potretie. Zohriala som si marhulovy lekvar, ak je husty treba ho trochu zriedit vodou. Lekvar som odlozila zo sporaka a zamiesala som do neho hruskovicu.
- Upeceny nakyp som potrela pripravenym lekvarom.
- Pri peceni sa vsetko mlieko vsiaklo do vianocky. Spodok vianocky bol stavnaty a vrch chrumkavy.