Vianočka

Autor receptu: trencanka

Pečenie vianočky sa učím už veľa rokov. Vyskúšala som a pozmenila veľa receptov a netuším, či tento recept je konečná verzia. Súťažím s mojou mamou, ktorá mame lepšiu a krajsiu. Nemám zachytené foto postupu, ale keď budem piecť nabudúce tak doplním pletenie vianočky. Piekla som ju vždy len na Vianoce ale na nátlak rodiny ju pčiem už aj mimo sviatkov. Možno vám zachutí a hlavne nech sa podarí.

180 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Niekoľko hodín pred pečením si pripravím ingrediencie (okrem masla a mlieka) do kuchyne, aby mali izbovú teplotu. Umyté hrozienka namočím do rumu. Do misy od robota preosejem múku, pridám soľ, sušené droždie, postrúham trošku muškátového orecha, práškový cukor, vyškrabem kaviár z vanilkového struku (tvrdú časť struku vložím do kryštálového cukru a vyrobí sa vanilkový cukor), citrónovú kôru, vanilkový cukor. Všetky sypké ingrediencie premiešam. Zapnem robot a pridávam vlažné mlieko. Keď je cesto čiastočne premiešané, pridávam roztopené vlažné maslo a postrúhaný marcipán. Vypracujeme tuhšie lesklé cesto, ktoré sa nelepí na misu. Cesto presuniem na dosku a ešte ho dobre prepracujem v rukách, aby bolo lesklé a voňavé po pridaných ingredienciách. Cesto dám kysnúť na telé miesto. Počas kysnutia je dobré cesto 2-3krát krátko premiesiť.
  2. Vykysnuté cesto odvážim a rozdelím na rovnakých 9 dielov. Pletieme vianočku najskor zo 4 prameňov. Pekne na husto. Hranou ruky urobíme žliabok ktorý potriem bielkom. Posypem odkvapkanými hrozienkami a posekanými mandlami. Na to položíme vrkoč upletený z 3 prameňov. Opäť urobíme žliabok, ktorý potrieme bielkom a posypeme hrozienkami a mandlami. Na vrch ide vrkoč upletený z 2 prameňov. Vianočku formujeme rukami na úzko a vysoko aby sa nám pri pečení nerozliala. Tvar vianočky upevníme drevenými špajlami na štyroch miestach aby držala tvar. Prikryjeme čistou utierkou a necháme v teple kysnúť aspoň 20 minút. Elektrickú rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Nie horkovzduch. Vianočku potrieme rozšlahaným vajíčkom, posypem husto mandlami posekanými na slížiky. Pečieme 20 minút, potom prikryjem vianočku pečiacim papierom, znížim teplotu na 160 stupňov a dopekám cca 25 minút. Po upečení nechám vychladnúť pri izbovej teplote.
  3. Doba pečenia závisí od typu rúry a veľkosti vianočky. Často ju robím z 1 a 1/2 dávky. Vtedy sa pečie dlhsie. Vždy sa dosť vyhrám s pečením vianočky, vždy na niečo nové prídem. Používajte kvalitné suroviny, prvotriednu múku, naše slovenské dobré maslo, bio vajíčka...vanilkové struky. Vtedy bude ozaj výborná.