Vianočka

Vianočka z ôsmich prameňov s Tang Zhong (fotorecept)

Autor receptu: beatacsontosova

Už som skúšala viac receptov na vianočku, no vždy to bolo len nejaké tuhé čudo, ktoré som po ochutnaní vyhadzovala do koša. Keďže som len nedávno vyskúšala Tang Zhong /pridávam foto chlebíka na konci receptu/, tak som si povedala, že vyskúšam niečo pokombinovať a skúsiť z toho po rôznych úpravách vianočku. S výsledkom som maximálne spokojná, určite stálo za experiment. Rozpis je na vianočku na obrázkoch, cca pre 4 osoby /použila som najväčší plech do kríža/.

8
porcií
20 minút
príprava
55 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme Tang zhong, teda odoberieme 40 g hladkej múky, dáme do hrnca aj s vodou a pomaly varíme až kým nezískame kašičku, dávame pozor, aby sa nepripálila, nenecháme ani zovrieť, varíme iba kým nedostaneme kašičku, ktorá po vareške zanechá takúto cestičku:
  2. Toto necháme vychladnúť. Medzitým si do misky preosejeme zvyšnú múku, pridáme cukor, soľ a sušené droždie /ja používam výlučne Thymos droždie, ak použijete bežné droždie, tak by som dala niečo vyše pol kocky/ a premiešame. Vajíčko dobre vyšľaháme, do cesta pridáme 50 g, zvyšok zmiešame s 2 lyžicami mlieka a necháme na potretie pred pečením. Ďalej pokračujeme pridaním vychladnutého Tang Zhong, povoleného masla /použila som bežné maslo, margaríny mi prekážajú, nedávala by som ich sem/ a mlieka, dobre vymiesime až získame jemné cesto.
  3. Necháme cesto odpočívať asi 15 minút prikryté utierkou, potom doň vmiesime hrozienka alebo akékoľvek sušené ovocie. Toto ide trošku ťažšie, ale dá sa to, bude to vyzerať asi takto:
  4. Teraz ho necháme pekne vykysnúť, mne kyslo vyše hodiny prikryté fóliou. Potom jemne premiesime, rozdelíme na 8 častí /mne vyšlo 157 g na jeden kus/, rozvaľkáme na dlhé valce /moje mali cca 50 cm, je to riadny macek/.
  5. A začneme zapletať / ja som našla super návod https://www.youtube.com/watch?v=RP6j7esQyjk&t=357s/, napodiv mi to išlo veľmi rýchlo a raz dva som mala hotovú takúto krásavicu, s cestom sa pracovalo veľmi príjemne, nelepilo, bolo dostatočne pružné, tak sa snažte moc nepridávať múku ak naozaj nie je potrebné.
  6. Keďže sa mi ešte piekli rožky, tak si chvíľu musela ešte postáť a vyčkať svoje poradie do rúry /asi nejakých 15 minút/, tak mi zase podkysla, tesne pred vložením do rúry som jemne potrela rozšľahaným vajcom s mliekom a dala piecť na 180 stupňov, po 30 minútach som ju prikryla alobalom a piekla 15 minút. Potom som alobal odobrala a dopiekla ďalších 10 minút až kým nebola takáto krásne vypečená.
  7. My sme si na nej pochutnali dnes ráno /4 dospelí/, už z nej takmer nič nie je. Keby som robila pre dvoch, tak postačí aj polovičná dávka. A ešte posledná fotka vianočky s chlebíkom, ktorý som robila v sobotu tiež s Tang Zhong /pred 4 dňami a stále je ako čerstvý, som na tajňáša schovala aby som videla čo to spraví s cestom/. Teda vlastne bol ako čerstvý, už som ho zošrotovala na večeru, ani džem/maslo nebolo treba. Vianočka je mierne nasladlá, dnes ju máme druhý deň a je ako čerstvá, vnútro je jemné, kôrka mäkká. Obávam sa, že polovičiak bude pýtať častejšie xi Šťastný Nový rok prajem varecháči!