Vianočka

Vianočka pre začínajúcich pekárov

Autor receptu: lemonova

Dlho som odolávala pečeniu kysnutého cesta, ale keď som raz začala, našla som v ňom veľkú záľubu.* K tejto verzii vianočky som sa prepracovala postupným vylepšovaním a musím podotknúť, že ešte aj môj tato, ktorý obvykle moje cukrárske pokusy ignoruje, si ju často vyžiada ;-) Keďže som naozaj pekár amatér, recept je aj v tomto prípade jednoduchý. Veď skúste :-)

120 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Ideálne je, keď si všetky suroviny vyložíte na stôl s dostatočným predstihom pred spracovaním, aby nadobudli približne rovnakú izbovú teplotu. Ak na to zabudnete, nič dramatické sa nestane, ale cesto bude lepšie pracovať, ak nebudú ingrediencie studené. Tesne pred samotným začiatkom si ešte trochu prihrejte mlieko, aby bolo mierne teplé. Taktiež si nachystajte hrozienka, ak ich chcete použiť. Zalejte ich rumom tak, aby boli iba tesne namočené.
  2. Do múky pridajte prášok do pečiva a štipku soli. Nastrúhajte si citrónovú kôru. Už sa opakujem, ale ja ju milujem všade a veľa :-) Kopcovitú lyžicu masla rozpustite, nesmie byť však horúce. Toto si nachystajte pred samotnou prípravou cesta.
  3. Vo väčšej mise v mlieku rozpustite práškový a vanilkový cukor. Pridajte sušené droždie a metličkou vymiešajte. Potom pridajte aj vajíčko a žĺtok (ja si ich predtým vymiešam), rozpustené maslo a smotanu a spolu dobre metličkou vymiešajte do hladka.
  4. Pridajte preosiatu múku, citrónovú kôru a hrozienka aj spoločne s rumom (ak ste mali hrozienka namočené vo väčšom množstve, nepridávajte ho všetok). Vypracujte ručne hladké redšie cesto. Dajte ho odpočívať zakryté na teplé miesto. (Pokiaľ nemám lepšiu možnosť, urobím si "vodný kúpeľ" - zohrejem si vodu na cca 80 °C, vlejem ju do malého hrnca, asi do polovice objemu, na hrniec položím tanier a utierku a na túto "výhrevovňu" dám misu. Celkom sa mi to osvedčilo) Cesto nechajte kysnúť minimálne hodinu. Ja nechávam cca hodinu a pol.
  5. Čo sa týka samotného pletenia, nie som naň žiaden expert, osobne robím vrkoč veľmi jednoducho len zo štyroch copíkov :-) Cesto je trochu redšie a viac vám bude lepiť, takže ho pred samotnou tvorbou vrkoča dobre podsypte. Vianočku je dobré piecť v hlbšom užšom pekáči, aby ho kysnutím a samotným pečením vyplnila. Pekáč len veľmi jemne vymastite maslom. Zapletenú vianočku v ňom ešte môžete nechať chvíľu kysnúť. Pred pečením ju potrite bielkom. Pečte na 170 °C cca 25 min. Treba spraviť test špajdľou.
  6. Hneď po vytiahnutí z rúry vianočku dobre potrite mliekom, prikryte utierkou a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.