Vianočka (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Boli sme gratulovať mame. Mala krásnych 87. rokov. Stretli sme sa tri sestry. Však to poznáte. Každá sme mali kopu rečí a skutek utek. Švagor nám urobil kávu, chlebíčky. A vrchol bola jeho domáca vianočka. Tak som si povedala, že keď to dokáže upiecť chlap, tak sa ju pokúsim spraviť aj ja. Vzala som si recept , ktorý mala sestra ešte od otca. Ale to by som nebola ja, aby som neprezrela moje kuchárske knihy a niečo na ňom nezmenila:-) Tu je výsledok môjho snaženia.

20,20 minút
na 180,160 °C

Suroviny

Postup

  1. Odvážila a preosiala som si múku so soľou. Pridala som cukor a jeden vanilkový cukor. Do múky som nastrúhala kôru z jedného citróna, nech je vianočka voňavá. Do vianočky sa zvyčajne pridávajú hrozienka namočené v rume, no ja som ich nedala, lebo moja vnučka ich nemá rada.
  2. Odmerala som si 260 ml mlieka, dala som ho do mikrovlnky zohriať. Mlieko som si rozdelila. Trochu som z neho nechala v bielej odmerke. Do nej som pridala 125 gramov nakrájaného masla. Dala som ho rozpustiť do mikrovlnky. Zo 42 gramov droždia, 1 čl cukru a 1 čl múky a mlieka som si zarobila kvások.
  3. Do rozpusteného mlieka som rozbila 1 slepačie vajíčko. Rozmiešala som maslo, mlieko, vajíčko. Vykysnutý kvások som pridala k múke spolu s mliekom, vajíčkom a rozpusteným maslom.
  4. Cesto som trochu pomiešala, nechala som ho 15 minút odstáť. / Tento fígeľ som si osvojila od našej milej @Sovky62 - týmto ťa zdravím./
  5. Potom som cesto riadne vypracovala, trochu pomúčila, zakryla som ho utiekou a dala do studenej rúry kysnúť.
  6. Vykysnuté cesto som na doske sformovala do valca. Túto časť som nefotila. Rozhodla som sa spraviť dve menšie vianočky. Cesto som rozdelila na 8 častí. po 160 gramov. Jednu vianočku som spletala zo štyroch šúlkov. Upletené vianočky som nechala podkysnúť.
  7. Rúru som vyhriala na 180 stupňov. Na potretie vianočiek som použila prepelíčie vajíčka. Použila som tri kusy. Mala som doma len celé mandle, tak som sa z nich snažila narezať lupienky. Moc sa mi to nedarilo.
  8. Vykysnuté vianočky som natrela vajíčkom a posypala mandľami. Tie sú po upečení výborné:-)
  9. Na nastavenej teplote 180 som piekla vianočky 20 minút, už chytila peknú farbu, tak som teplotu znížila na 160 stupňov a ešte som ich piekla 20 minút. Rozvoniaval od nich celý byt. Odniesla som ich na dvor, aby rýchlejšie vychladli.
  10. Vianočka je zvonku vypečená, no vo vnútri vláčna.
  11. Ešte poobede sme zjedli s mužom jednu vianočku.
  12. Švagriná je po operácii, boli sme ju pozrieť, tak z nej aj ona ochutnala a pýtala si recept.
  13. Tu je jedna z inšpirácií z ktorých som čerpala. To zapletanie mi moc nejde, musím si to lepšie naštudovať:-)